Caz de holeră în București! E alertă în sistemul medical, în ce spital se află pacientul

Publicat: 20/09/2024 | 14:47

Este alertă în sistemul medical din România! A fost depistat un caz neobișnuit de holeră în București. Specialiștii spun că este vorba despre o tulpină atipică, iar Direcția de Sănătate Publică a deschis o anchetă epidemiologică. Ce spun medicii despre situația pacientului?

Un pacient de la Spitalul ”Victor Babeş” din Bucureşti a fost depistat cu vibrionul holeric non-toxigen. Teodora Solomon, medic epidemiolog la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a vorbit despre cazul pacientului, ținând să precizeze că doar cel toxigen este luat în considerare ca agent al holerei.

CITEȘTE ȘI: Alertă la granița cu România! S-a înregistrat primul caz de holeră după 103 ani

”În România există un sistem de supraveghere a bolilor transmisibile prioritare. Printre acestea se află şi holera. Pentru suspiciunile de boală transmisibilă şi inclusiv pentru bolile transmisibile se recoltează probe în funcţie de suspiciunea care este emisă şi se testează probele respective. Atunci când se descoperă un anumit agent patogen, cum ar fi în cazul nostru o bacterie, vibrionul holeric, acesta urmează nişte etape în plus pentru verificarea dacă este acea bacterie care dă formele severe pentru holeră. Holera este dată de un vibrionul holeric toxigen şi care poate avea ca exprimare clinică acea diaree cu apă de orez şi care determină la nivelul organismului un dezechilibru destul de important şi persoana respectivă poate să aibă deshidratare”, a declarat Teodora Solomon, potrivit News.ro

CITEȘTE ȘI: BREAKING | MARICEL MOINEA A FOST GĂSIT MORT PE UN CÂMP AGRICOL DIN ITALIA, CHIAR DE ZIUA LUI DE NAȘTERE

Ce simptome are pacientul respectiv

Mai mult decât atât, specialista a ținut să precizeze că pacientul are o boală diareică acută, însă aceasta nu are caracteristici de holeră. Medicul spune că a fost identificat doar agentul patogen, adică vibrionul holeric non-toxigen.

”Este vorba despre o bolă diareică acută, care nu a avut caracteristicile pentru holeră. S-a identificat doar agentul patogen şi anume vibrionul holeric non-toxigen. Doar cel toxigen este luat în considerare ca şi agent al holerei. Avem aceleaşi măsuri de prevenire, precum consumul de alimente bine preparate termic, spălatul frecvent al mâinilor. Lucrurile acestea se respectă sunt aceleaşi măsuri pe care le avem noi”, a transmis medicul epidemiolog.

În ultimii 30 de ani nu au fost înregistrate cazuri de holeră pe teritoriul țării noastre. Chiar și așa, și depistarea acestor tulpini non-toxigene face parte din activitățile curente ale sistemului de supraveghere pentru bolile transmisibile prioritare.

”Vibrionul holeric non-toxigen se poate depista, dar noi nu am descoperit în ultimii 30 de ani cazuri cu vibrion holeric toxigen. Adică nu am înregistrat cazuri de holeră. Şi depistarea acestor tulpini non-toxigene face parte din activităţile curente ale sistemului de supraveghere pentru bolile transmisibile prioritare. (…) În perioada estivală există o supraveghere a bolii diareice acute şi se fac informări săptămânale în care se precizează că nu s-a identificat vibrion holeric toxigen”, a mai explicat Teodora Solomon.

This browser does not support the video element.