Cea mai mare sumă stabilită vreodată de procurori pentru plata unei cauţiuni a fost impusă deputatului Sebastian Ghiţă. Acesta are de achitat suma de 13 milioane de euro. Dacă nu va plăti, DNA poate demara din nou procedurile de ridicare a imunităţii parlamentare şi ulterior poate formula o cerere de arestare preventivă.
Parlamentarul Sebastian Ghiţă a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune. Acesta are la dispoziţie 10 zile pentru a plăti cauţiunea de 13 milioane de euro. În caz contrar, DNA poate face o nouă cerere pentru ridicarea imunităţii parlamentarului. 13 milioane de euro este cea mai mare sumă stabilită de procurori, până acum, pentru o cauţiune. Precedentele recorduri au fost deţinute de Elena Udrea, cu 1,2 milioane de euro în octombrie 2015 şi omul de afaceri Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări, cu aproape 10 milioane de euro, la începutul acestei luni, arată digi24. Decizia procurorilor de la DNA Ploieşti vine după ce Parlamentul a respins, ieri, solicitările procurorilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului. Anchetatorii DNA Ploieşti, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de corupţie pe numele deputatului Sebastian Ghiţă, susţin că şi înainte de a deveni parlamentar, dar şi după ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau menţinerea în funcţii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc „un mecanism infracţional” şi care contribuiau, prin funcţiile pe care le deţineau, la satisfacerea intereselor deputatului.
Ar fi beneficiat de informaţii confidenţiale
Potrivit anchetatorilor, pe vremea când era premier, Victor Ponta i-ar fi promis unui procuror din Ploieşti un post important. Era răsplata pentru că l-ar fi ajutat cu informaţii din dosare pe deputatul Sebastian Ghiţă. În dosarul lui Sebastian Ghiţă se vorbeşte şi despre şantaj. Procurorii spun că deputatul ar fi ameninţat şi un om de afaceri cu o campanie de denigrare pe postul Realitatea TV, al cărui manager era la momentul la care s-ar fi petrecut infracţiunea. Acuzaţiile de scurgere de informaţii care îl vizează pe Sebastian Ghiţă pornesc de la un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti care ducea la un apropiat al acestuia – preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Martori, dar şi fostul şef al Parchetului, Liviu Tudose, care e acum arestat în dosar, vorbesc despre felul în care ar fi decurs lucrurile.(Gabriel Niculescu)