O familie din Norvegia a făcut o descoperire fabuloasă în timp ce căuta un cercel pierdut în grădina propriei case. Folosind un detector de metale, oamenii au dat peste o comoară veche de peste 1.000 de ani.
O descoperire incredibilă a fost făcută de către o familie din Norvegia, care căuta o bijuterie pierdută în grădina propriei case. În ciuda faptului că nu au găsit cercelul din aur pe care-l pierduseră, oamenii au dat întâmplător peste niște artefacte vikinge care au o vechime de peste 1.000 de ani.
(CITEȘTE ȘI: Mâncarea care îți poate alimenta depresia. Studiul care trage un semnal de alarmă pentru sănătatea mentală)
În timp ce căutau un cercel de aur pe care-l pierduseră în grădina casei, membri familiei Aasvik au dat peste o comoară, sub un copac. Mai exact, aceștia au dezgropat o cataramă în formă de bol și un alt obiect, care par să facă parte dintr-un mormânt din epoca vikingilor. Potrivit experților, aceste artefacte au fost folosite la înmormântarea unei femei din secolul al IX-lea pe mica insulă Jomfruland. Aceștia susțin că respectiva catarama datează din anii 780-850.
Familia Aasvik a primit felicitări pentru descoperirea făcută și pentru faptul că a anunțat imediat autoritățile.
„Felicităm familia care a făcut prima descoperire sigură din timpul vikingilor la Jomfruland”, au scris reprezentanții Patrimoniului Cultural Vestfold și cei de la Telemark, pe Facebook.
Experții știau că pe insula Jomfruland au existat așezări foarte vechi. Totuși, dovezile găsite până acum datau doar din Evul Mediu.
În anul 2017, o femeie a cumpărat un tablou, cu doar 4 dolari, de la un magazin de vechituri din orașul Manchester, statul New Hampshire. Nu a avut inițial intenția de a cumpăra vreo pictură, ea intrând în magazin pentru a căuta niște rame second hand. Totuși, faptul că lucrarea părea a fi semnată de pictorul N.C. Wyeth a determinat-o pe femeie să-l achiziționeze.
După ce a ajuns acasă cu tabloul, femeia a căutat pe internet câteva informații despre el, însă nu a găsit mai nimic. Astfel, l-a pus pe un perete în dormitor, iar după câțiva ani a decis să-l lase într-un dulap.
În urmă cu câteva luni, în timp ce făcea curățenie prin casă, femeia a dat peste pictura respectivă. Ea a postat apoi câteva fotografii cu tabloul pe o pagină de Facebook, intitulată „Things Found in Walls”, care este dedicată „poveștilor despre lucruri pe care le-ați găsit în pereți, dezgropate în curtea voastră sau în acea casă abandonată de peste drum de casa bunicii voastre”, potrivit descrierii grupului. Comentariile pe care le-a primit la postarea ei, au determinat-o pe femeie să o contacteze pe Lauren Lewis, un fost curator care a lucrat cu picturi realizate de trei generații ale familiei Wyeth. Imediat după ce a văzut tabloul, Lewis a spus că „opera este autentică 99%”.
„Deși, cu siguranță, avea câteva mici zgârieturi și i-ar prinde bine o curățare a suprafeței, era într-o stare remarcabilă, având în vedere că niciunul dintre noi nu avea idee despre călătoria sa în ultimii 80 de ani”, a declarat Lauren Lewis pentru The Boston Globe.
Tabloul intitulat „Ramona”, aparține pictorului american N.C. Wyeth. Lucrarea va fi scoasă la licitaţie, în luna septembrie, valoarea sa fiind estimată la 250.000 de dolari.
Anul acesta a fost stabilit recordul pentru lucrările membrilor familiei Wyeth. Mai exact, o pictură din 1980 a lui Andrew Wyeth, intitulată „Day Dream”, s-a vândut cu peste 23,2 milioane de dolari, de peste șapte ori mai mult decât se estimase iniţial. Opera făcea parte din colecţia co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, şi a fost vândută de casa de licitaţii Christie’s din New York.