Reprezentații industriei restaurantelor au avut discuții cu premierul Ludovic Orban, subiectul ”fierbinte” pe ordinea de zi fiind redeschiderea teraselor, într-o primă fază și, ulterior, redeschiderea restaurantelor.
Dar totul se va face în condiții de siguranță, pentru a se încerca limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus. Vor putea sta opt oameni la o masă, spun reprezentanții industriei restaurantelor, iar măștile de protecție vor fi obligatorii în spațiile comune, nu la mese.
”Opt persoane la o masă, folosirea măştilor în zonele comune, deci nu la masă, în zonele comune cum ar fi în căile de circulatie, către toalete, folosirea termometrului pentru triaj la intrare obligatoriu pentru angajaţii noştri, dar ar putea fi obligatoriu dar şi pentru clienţii ce ne vor călca pragul”, spune Dragoș Petrescu, ținând cont de propunerile care au fost înaintate autorităților de către patronate.
În timpul discuțiilor purtate, s-a mai propus ca distanţele dintre mese ar trebuie să fie de doi metri, iar capacitatea maximă va fi de 200 sute de locuri. Românii vor putea intra în restaurante în cea de-a doua etapă, iar patronatele propun ca localurile să fie redeschise, inițial, cu jumătate din locuri, urmând ca abia în cea de-a treia etapă să se funcționeze la ”capacitate maximă”.
(VEZI ȘI AICI: RĂZBOI INFORMAȚIONAL ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI. LEGĂTURA DINTRE COVID-19 ȘI REȚELELE 5G)
Din cauza pandemiei de coronavirus, industria restaurantelor este, practic, blocată de două luni de zile. Mai merg la muncă doar 10% din cei 170.000 de angajați, iar livrările la domiciliu nu asigură nici 10% din activitatea respectivelor localuri.
”În momentul acesta, livrările înseamnă aproximativ 6-7 sută din cifra de afaceri, adică extrem de puţin, nu putem să supravieţuim cu aceste încasări . Sperăm că la 1 iunie să putem deschide măcar terasele, să putem supravieţui, şi oamenii care lucrează la compania noastră, adică aproximativ 350, să poată lucra din nou”, a declarat Radu Dumitrescu, antreprenor, potrivit stirileprotv.ro. ”Suntem închişi sută la sută, (…) pierderile sunt destul de mari. Imaginaţi-vă că afară sunt aproape 30 de grade, e cald, dacă vedeţi, pe fundal, marea e destul de ca lumea, deci cam era lume”, a spus și proprietarul unui restaurant.
(CITEȘTE ȘI: MONICA POP A FĂCUT DEZVĂLUIREA! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU 4% DIN CEI INFECTAȚI CU VIRUSUL COVID-19)