Mimi Brănescu, creatorul „Las Fierbinți”, interviu de senzație
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Câți români au fost uciși de urși, până în 2024. Moartea Mariei Diana din Jepii Mici va pune stop tragediilor?

Câți români au fost uciși de urși, până în 2024. Moartea Mariei Diana din Jepii Mici va pune stop tragediilor?

De: Cristina Cruceru 10/07/2024 | 20:36
Ce trebuie să faci dacă vezi un urs / Foto: Pixabay

O tânără de 19 ani a fost ucisă cu sânge rece de urs, la Bușteni, în apropiere de un traseu montan. Maria Diana a fost atacată de animalul sălbatic, apoi târâtă într-o râpă. Iubitul ei a fost martor la scenele de groază, însă nu a putut face nimic pentru a o salva. Câți români au fost uciși de urși, până în 2024? Oamenii se întreabă dacă moartea Mariei Diana din Jepii Mici va pune stop tragediilor. 

În Munții Carpați trăiesc circa 6.400 – 7.200 de urși, iar asta reprezintă peste 40% din populația de urși din Europa. În țara noastră, în ultimii 20 de ani, au fost ucise 26 de persoane și 274 au fost desfigurate. Au fost înregistrate 6.269 de apeluri de urgență privind atacuri ale urșilor în 2021, iar în 2022 au fost 3473 de apeluri. Numărul acestora este alarmant, iar asociațiile acuză autoritățile române că nu au luate suficiente măsuri.

CITEȘTE ȘI: ALERTĂ: UN URS DĂ TÂRCOALE LÂNGĂ PLOIEŞTI. SFATUL URGENT AL AUTORITĂȚILOR: „PĂSTRAŢI DISTANŢA ŞI NU ÎNCERCAŢI SĂ VĂ FOTOGRAFIAŢI”

Numai anul acesta, peste 2000 de persoane au alertat autoritățile cu privire la prezența urșilor. În 2023, peste 7500 de oameni au apelat 112, notează Digi24.

„În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 de persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri. Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție”, declara, în martie 2024, ministrul Mircea Fechet.

CITEȘTE ȘI:  CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ TE ÎNTÂLNEȘTI CU URSUL PE MUNTE. CUM POȚI EVITA TRAGEDIA DIN JEPII MICI

Maria Diana, fata de 19 ani ucisă de urs

Președintele Klaus Iohannis cere să fie luate măsuri, după moartea fetei de 19 ani

Președintele Klaus Iohannis a auzit de moartea Mariei Diana, fata de 19 ani ucisă de urs în apropiere de un traseu montan, și a făcut primele declarații despre nenorocire. Șeful statului cere să fie luate măsuri în acest caz.

„Cred că s-a ajuns prea departe. Sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire.

Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei, dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie. Deci, problema cu urșii nu este deloc nouă și clasa politică a reacționat de fiecare dată la aceste incidente nefericite, doar punctual. Deci este o mare emoție, se convoacă o ședință de Guvern, se discută în Parlament, după care trecem mai departe.

Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale, cum nu cred că animalele trebuie să fie omorâte doar pentru distracție. Dar calea de mijloc trebuie găsită și eu sper că de data aceasta cei responsabili să găsească o soluție reală. Este, între timp, evident că avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua stilul acesta.

Nu sunt nici vânători, nici specialist în materie, dar avem destui și este cazul să vină cu o soluție legislativă care sigur respectă toate normele europene ce respectă și viața oamenilor. Nu putem să protejăm animale în detrimentul oamenilor”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Organizația Agent Green, acuzații fără precedent la adresa autorităților române

O creștere semnificativă a numărului de urși a fost înregistrată în Valea Jiului. Ursul brun este prezent în Parcul Național Retezat, iar acest lucru reflectă diversitatea habitatelor. Organizația Agent Green acuza autoritățile de „manipulare” prin cazul Mariei Diana, transmițând faptul că habitatul urșilor a fost distrus.

Printre altele, specialiștii din cadrul asociației respective susțin că ursul trebuia tranchilizat, apoi analizat pentru a vedea motivul pentru care a ucis. În schimb, echipajele de intervenție l-au împușcat.

„Poliţia şi procurorii din România ar face bine să nu ascundă adevărul, iar ursul nu trebuia împuşcat, ci tranchilizat şi analizat. Şi dacă tot a fost împuşcat, atunci de ce nu i s-a făcut autopsie să se stabilească cea mai posibilă cauză pentru comportamentul agresiv reclamat şi de alţi turişti în ultima vreme. În cele din urmă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, ar face bine să stea departe de populism şi să se întoarcă către adevăr şi ştiinţă faţă de care are obligaţii legale şi morale”, se arată într-o informare transmisă de Organizaţia de mediu Agent Green, notează Agerpres.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristina Cruceru este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A absolvit Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism, apoi masterul „Jurnalism Tematic” din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele citeste mai mult
Parteneri
Cine își aduce aminte de Cristina Rus? Pe vremuri făcea furori în trupa Blondy, acum e cu totul altă persoană. La 43 de ani, blondina e de nerecunoscut
Cine își aduce aminte de Cristina Rus? Pe vremuri făcea furori în trupa Blondy, acum...
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Actrița Magdalena Chihaia, logodnica lui Dinu Maxer, e și frumoasă, dar și deșteaptă: „Am fost olimpică!” La ce materii îl ajută pe fiul solistului?
Actrița Magdalena Chihaia, logodnica lui Dinu Maxer, e și frumoasă, dar și deșteaptă: „Am fost...
Gina Chirilă și Bogdan Vlădău s-au împăcat la scurt timp după ce au anunțat divorțul?! Cum au fost surprinși când credeau că nu-i vede nimeni?! Gestul lor spune multe
Gina Chirilă și Bogdan Vlădău s-au împăcat la scurt timp după ce au anunțat divorțul?!...
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Efectele propagandei Kremlinului asupra soldaților ruși: Val uriaș de sinucideri pentru a nu se preda
Ce răspuns a dat Ion Țiriac la întrebarea dacă a primit pensia recalculată
Ce răspuns a dat Ion Țiriac la întrebarea dacă a primit pensia recalculată
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare
Ești obligat să semnalizezi stânga în sensul giratoriu? Care e regula de semnalizare
„Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere
„Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din...
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie
Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a...
Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”
Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a...
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la...
Vremea se schimbă radical în toată ţara. Când va fi lovită România de ploi şi furtuni
Vremea se schimbă radical în toată ţara. Când va fi lovită România de ploi şi...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Descoperiți două Smart TV-uri sub 700 RON la Altex
Descoperiți două Smart TV-uri sub 700 RON la Altex
Patru NUTRIENȚI cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni
Patru NUTRIENȚI cheie lipsesc din dietele a peste 60% dintre oameni
WOW! Cum arată Oana Roman în costum de baie, după ce a slăbit 20 de kilograme
WOW! Cum arată Oana Roman în costum de baie, după ce a slăbit 20 de...
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc...
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub 60 de ani. Care este nivelul optim și pentru persoanele vârstnice
Valorile glicemiei în funcție de vârstă. Ce glicemie ar trebui să ai dacă ai sub...
Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România aproape imposibil de depistat
Te lasă fără bani în contul bancar. Înșelătoria din România aproape imposibil de depistat
Cu cine se iubește Mihaela Bilic. Nutriționista în vârstă de 54 de ani a vorbit despre relația amoroasă. ”Sunt împlinită”
Cu cine se iubește Mihaela Bilic. Nutriționista în vârstă de 54 de ani a vorbit...
Ce jocuri gratuite sunt oferite de Epic Games Store la început de toamnă
Ce jocuri gratuite sunt oferite de Epic Games Store la început de toamnă
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Începe şcoala! Ce noutăţi aduce anul şcolar 2024-2025
Banii NU trebuie să ajungă la proprietarii de terenuri. Cum se plătesc ajutoarele pentru teren
Banii NU trebuie să ajungă la proprietarii de terenuri. Cum se plătesc ajutoarele pentru teren
Cei mai temători nativi ai zodiacului. Nu au încredere nici în partenerul de viață
Cei mai temători nativi ai zodiacului. Nu au încredere nici în partenerul de viață
Calendar vacanțe școlare 2024-2025. Câte zile libere vor avea elevii
Calendar vacanțe școlare 2024-2025. Câte zile libere vor avea elevii
Cât de frumoasă este iubita lui Dennis Man. Alexandra este fostă Miss şi este implicată în afaceri
Cât de frumoasă este iubita lui Dennis Man. Alexandra este fostă Miss şi este implicată...
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă...
Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri, departe de geamuri, durata estimată 90 de min”
Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri,...
Destinația cu prețuri mici în care poți să mergi la plajă chiar și în octombrie. Te bucuri de hoteluri cu condiții bune și multe locuri de vizitat
Destinația cu prețuri mici în care poți să mergi la plajă chiar și în octombrie....
Obiceiul care poate perturba întreg organismul. Medicul Vlad Ciurea spune că ne agită și împiedică odihna
Obiceiul care poate perturba întreg organismul. Medicul Vlad Ciurea spune că ne agită și împiedică...
De ce nu își dorește Andreea Bălan „cu ardoare” să se recăsătorească. Ce planuri are cu Victor Cornea
De ce nu își dorește Andreea Bălan „cu ardoare” să se recăsătorească. Ce planuri are...
×