Suntem din ce in ce mai monitorizati pe retelele de socializare si nu numai de prieteni! Guvernele lumii au cerut oficial Facebook din ce in ce mai multe date despre useri, iar in clasament a urcat si Guvernul Romaniei!
Nu mai putin de 70 de cereri au fost inaintate de autoritatile judiciare ale Romaniei pentru dezvaluirea datelor si conversatiilor private in cazul unor utilizatori de Facebook din Romania!
Compania fondata de Mark Zuckenberg a raspuns favorabil in aproximativ o treime din solicitarile formulate.
Numarul solicitarilor primite de la autoritatile romane a crescut fata de perioada similara a anului trecut, cand Facebook a inregistrat 16 cereri de date pentru 20 de conturi, Procentajul raspunsurilor favorabile au scazut de la 50% la 28%, se arata intr-un raport al companiei americane.
Cererile se inmultesc de la an la an
Facebook Inc a anuntat ca restrictiile de continut si cererile guvernamentale de date au crescut in prima jumatate a anului 2015, in timp ce astfel de solicitari cresc continuu dupa ce reteaua sociala a inceput sa faca publice aceste date in urma cu doi ani, relateaza Reuters.
Cererile guvernamentale pentru date de cont au sarit la nivel global la 18% in prima jumatate a anului 2015 pentru 41.214 de conturi, de la 35.051 de cereri in a doua jumatate a anului 2014, a declarat Facebook intr-un blog miercuri.
Cantitatea de continut restrictionat pentru incalcarea legislatiei locale a fost mai mult decat dubla fata de aceeasi perioada din a doua jumatate a anului 2014, ajungand la 20.568 piese de continut, a precizat Facebook.
Cele mai multe cereri guvernamentale se refera la cazuri penale, cum ar fi jafuri sau rapiri, a mai spus Facebook. Guvernele de multe ori solicita informatii de baza ale abonatului, adrese IP sau continut de cont, inclusiv postari online.
Americanii sunt cei mai „sifonati”
Cele mai multe cereri guvernamentale au venit de la agentiile de aplicare a legii din Statele Unite. Agentiile din SUA au solicitat date de la un numar de 26.579 de conturi – reprezentand peste 60% din cererile la nivel global – de la 21.731 de conturi in a doua jumatate a anului 2014.
Franta, Germania si Marea Britanie de asemenea reprezinta un procent mare de cereri, cu mult mai mult continut restrictionat in 2015. O parte din continutul restrictionat in Germania, de exemplu, se poate referi la negarea Holocaustului, a explicat Facebook.
India si Turcia au fost responsabile pentru cea mai mare parte a continutului sters pentru incalcarea legilor locale. India a avut 15.155 de piese de continut restrictionat – aproape triplu fata de a doua jumatate a anului 2014 – in timp ce Turcia a avut 4.496, de la 3.624.
Industria internetului a impins spre o mai mare transparenta cu privire la cererile de date guvernamentale, dorind sa inlature preocupari legate de implicari in vaste programe de supraveghere clandestine dezvaluite de fostul consultant al agentiei americane de spionaj Edward Snowden.
„Facebook nu pune la dispozitie niciunui guvern „usi din spate” sau acces direct la datele oamenilor”, a subliniat reteaua sociala.
(Gabriel Constantinescu)