Câți oameni ar muri în București dacă ar avea loc un cutremur puternic. Cifrele sunt îngrijorătoare
Potrivit lui Dragoş Toma-Dănilă, cercetător ştiinţific în cadrul INCDFP, problema vulnerabilităţii seismice este destul de mare având în vedere starea clădirilor din București și nu numai. Dacă ar avea loc un cutremur cu magnitudine mai mare în zona Vrancea, numărul victimelor ar fi îngrijorător.
Foarte puţine clădiri au fost expertizate individual în ultimii 30 de ani şi încadrate în clase de risc seismic, conform celor mai recente reglementări tehnice şi mai puţine fiind consolidate.
Potrivit listei Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), în Bucureşti sunt 963 de clădiri încadrate în clase de risc seismic, dintre care 363 în clasa I de risc seismic. 157 dintre acestea se află în categoria evidenţiată ca fiind foarte vulnerabile în 1977, clădiri cu cel puţin cinci nivele, construite înainte de 1941.
Alte 1.533 sunt încadrate în categorii de urgenţă, conform P100-92 din 1992 – acestea fiind de regulă clădiri care s-ar încadra la clasa I sau II de risc seismic. Pe lângă acestea, sunt şi mai multe clădiri vulnerabile care nu au fost expertizate, după cum arată şi datele recensămintelor. Iar în cazul unui cutremur puternic la fel ca cel din 1977, numărul de victime ar putea fi de ordinul miilor sau zecilor de mii.