Câți lei trebuie să plătești, de fapt, la biserică, în București, dacă vrei faci nuntă

Publicat: 24/02/2020 | 08:25
Câți lei trebuie să plătești, de fapt, la biserică, în București, dacă vrei faci nuntă

În ultimii ani, nunţile au devenit o experienţă din ce în ce mai costisitoare, iar printre cheltuielile de care mirii nu ar trebui să uite sunt şi banii pe care trebuie să îi plătească la biserică penttu nuntă.

Câţi bani costă o nuntă la o biserică în Bucureşti

Când vine vorba despre tarifele cerute la biserică pentru nuntă, trebuie să menţionăm că acestea diferă de la parohie la parohie şi de la preot la preot. Astfel, în Bucureşti, preţurile pentru nuntă la o biserică ortodoxă variază de la 250 la 1500 de lei, în funcţie de locaţia aleasă. Spre exemplu, o nuntă la celebra Biserică Sfântul Anton – Curtea Veche ar costa în jur de 800 de lei.

În ceea ce priveşte nunţile la parohiile romano-catolice, sumele ar fi mai mici, undeva între 250 şi 350 de RON.

Este important ca mirii să ştie că dacă vor mai mulţi preoţi la nuntă, vor trebui să plătească mai mult, dar şi că dacă vor face nunta la o biserică de cartier vor plăti mai puţin decât dacă vor face ceremonia la o biserică cunoscută a Capitalei.

Cel mai probabil, însă, mirii vor trebui să negocieze preţul la faţa locului.

BOR lasă posibilitatea fiecărei parohii să îşi stabilească tarifele. Banii care se strâng ar trebui să se ducă, teoretic, pentru întreţinerea bisericii, însă acest subiect a născut mereu controverse.

Ce reguli trebuie să respecte mirii care vor să facă nunta la o biserică ortodoxă

Pe lângă sumele de bani pe care trebuie să le plătească la biserică, cei care vor să facă nunta mai trebuie să ţină cont şi de unele reguli impuse de credinţa creştin ortodoxă.

Cei mai mulţi preoţi le recomandă viitorilor miri să ţină seama de câteva condiţii înainte de ceremonia religioasă.

Spre exemplu, mirii trebuie să fie botezaţi ortodox, iar în caz de căsătorie mixtă trebuie obţinută aprobare de la episcop sau preot paroh. De asemenea, naşii trebuie să fie botezaţi şi cununaţi ortodox

Sub nicio formă mirii nu trebuie să fie încuscriţi sau înrudiţi, iar unii preoţi ar putea refuza să ţină ceremonia dacă vreunul dintre miri a mai fost căsătorit de mai mult de trei ori.

De asemenea, mirii trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească înainte de cununie şi să aibă certificatul de căsătorie când merg la preot pentru a stabili detaliile nunţii.