Câți lei trebuie să plătești, de fapt, dacă vrei să divorțezi la un notar din București
Divorţul poate fi o experienţă dureroasă şi obositoare, însă cei care vor să pună capăt mariajului, pe cale amiabilă, trebuie să ştie că nu este necesar să ajungă în faţa instanţei, ci că pot divorţa şi la notar.
Conform Codului Civil, desfacerea căsătoriei poate fi făcută în faţa ofiţerului stării civile sau notarului public şi în faţa instanţei de judecată. Divorţul notarial reprezintă o opţiune aleasă de tot mai mulţi întrucât prezintă mai puţină bătaie de cap decât un divorţ la tribunal.
Cât costă un divorţ la notar în Bucureşti
În ceea ce priveşte tarifele, în Bucureşti acestea variază de la 500 la 1000 de lei, în funcţie de complexitatea procedurii. Spre exemplu, un divorţ în care soţii nu au copii minori este mai ieftin decât unul în care sunt implicaţi şi copii.
Totodată, cei care s-au căsătorit în municipiul Bucureşti trebuie să ştie că pot desface căsătoria la oricare birou notarial din Capitală, indiferent de sector.
Ce presupune procedura de divorţ la notar
Divorţul la notar presupune parcurgerea a două etape şi durează aproximativ 30 de zile. Procedura este confidenţială, iar costurile sunt mai mici şi timpul este mai redus decât un divorţ purtat prin sălile de judecată.
În prima etapă, soţii vor depune cerere de divorţ în faţa notarului, iar aici trebuie să menţioneze dacă au copii (dacă sunt născuţi din căsătorie, adoptaţi sau dacă sunt făcuţi în afara căsătoriei), iar în cazul în care este vorba de minori, declaraţia trebuie să conţină mai multe aspecte. Printre acestea se numără stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, numele de familie pe care aceştia îl vor purta sau contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere.
Este foarte important ca în această etapă, cei doi părinţi să cadă de acord asupra acestor aspecte, pentru ca procedura să continue fără probleme.
Ulterior depunerii cererii, notarul va verifica dacă nu a mai fost depusă o altă cerere de către aceiaşi soţi la un alt birou notarial şi va acorda soţilor un termen de reflecţie de 30 de zile asupra deciziei lor. A doua etapă începe când se împlineşte acest termen.
Atunci, notarul va constata dacă soţii nu s-au râzgândit, s-au pus de acord asupra copiilor, consimţământul lor este liber şi neviciat şi niciunul nu este pus sub interdicţie. Important! Soţii trebuie să fie prezenţi personal la împlinirea termenului, iar dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, notarul public redactează admiterea cererii de divorţ. Pe baza acesteia, se dispune eliberarea certificatului de divorţ.
De menţionat că acest certificat nu conţine nicio menţiune despre culpa unuia dintre soţi.