Câți lei te costă să-ți asiguri apartamentul în caz de cutremur, acum, în 2023. Ce sumă primești ca despăgubire
După dezastrul din Turcia, experții spun că România ar fi expusă unui risc seismic destul de mare. În acest sens, oamenii deja se gândesc cum să își asigure locuințele în cazul unei calamități naturale. Potrivit unor studii, 4 din 5 case nu ar beneficia de protecție financiară, însă există soluții pentru a-ți asigura casa. Iată cât trebuie să plătești!
Tipuri de asigurări în cazul unui cutremur în România
În România există două tipuri de asigurări de caz în situația în care va avea loc un dezastru natural. Prima, adică cea obligatorie, care acoperă despăgubiri în caz de cutremure, inundații și alunecări de teren, dar există și asigurarea de tip B.
„Acoperă clădiri de tip A, care sunt construite din materiale mai rezistente. Prima de asigurare este de 20 de euro pe an, iar suma asigurată este de până la 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă.
Și există și asigurarea de tip B, pentru locuințe din materiale mai puțin rezistente, care costă 10 euro pe an și unde se acoperă sume de până în 10 mii de euro”, a explicat, pentru Antena 3 CNN, Nicoleta Radu, director general PAID.
Pe de altă parte, românii pot apela și la asigurarea facultativă. Aceasta cuprinde toate tipurile de dezastre naturale și nu are nicio limită pentru despăgubiri.
„Asigurările facultative sunt asigurările prin care se pot acoperi, în general, toate riscurile asupra unui imobil, incendiu, trăsnete, explozie, fenomene naturale, inundații, avarierea instalațiilor de apă”, spune Cosmina Priporeanu-Dinu, director executiv firma asigurări.
Cât vei plăti pentru a-ți asigura apartamentul în valoare de 60.000 de euro
Concret, dacă un român vrea să-și asigure apartamentul în valoare de 60.ooo de euro, construit în anul 1980 și care, de asemenea conține și bunuri de 20 de mii de euro, trebuie să plătească peste 100 de euro. Aici este inclusă atât asigurarea obligatorie care valorează 20 de euro, cât și cea facultativă al cărei cost ar fi de 85 de euro în cazul menționat. Este important de precizat faptul că deși România este unul dintre statele cu cel mai mare risc seismic din Europa, totuși foarte puține locuințe sunt asigurate.
„În acest moment, din circa 9,6 milioane de locuințe, existente în țară noastră la finalul anului trecut, doar cam 20 la sută, deci una din 5 locuințe are o polița obligatorie”, precizează Alexandru Ciuncan, preşedinte UNSAR.
This browser does not support the video element.