Câți lei costă cozonacul făcut de Chef Scărlătescu acum, în aprilie 2023. Nu toată lumea își permite să-l cumpere
Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu a devenit nelipsită de pe mesele multor români, însă, pentru gospodinele care prețuiesc timpul, desertul poate fi cumpărat gata făcut. Cât costă, de fapt, desertul prefect pentru masa de Paște acum, în aprilie 2023.
Preparat din ingrediente premium, ciocolată belgiană, nucă și rahat, cozonacul lui Cătălin Scărlătescu este gătit după rețeta bunicii sale, rețetă moștenită din generație în generație. Desertul te va cuceri cu o explozia de gusturi și arome.
Câți lei costă cozonacul lui Cătălin Scărlătescu
Cel mai popular și iubit desert de pe masa de Paște costă 96 de lei și cântărește 900 de grame. Totodată, există și varianta mai mică, cea care cântărește 500 de grame. Comparativ cu anul trecut, aceeași cantitate, 900 de grame, se vindea cu 73,90 de lei.
”Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, pentru csid.ro
Ingredientele pentru cozonacul lui Cătălin Scărlătescu
- 1 kilogram faină
- 250 grame zahăr
- 450 mililitri lapte
- 5 ouă proaspete
- 1 păstaie vanilie
- 50 grame drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie instant, 14 grame)
- 300 grame unt
- 500 grame nucă măcinată
- 200 grame rahat
- 200 grame ciocolată de calitate topită la bain marie
- 30 grame portocală confiată
- 30 grame coajă de lămâie
Pentru glazura de ciocolată:
- 100 ml smântână naturală pentru frișcă
- 100 grame ciocolată cu lapte
- fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)
Mod de preparare:
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
- Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
- Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
- Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
- Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.
Vezi și: DE NECREZUT! CÂȚI LEI COSTĂ 3 MICI LA RESTAURANTUL A CĂRUI IMAGINE ESTE CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU
Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.
Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste cozonac. Se decorează cozonacul glazurat cu fructe.