În stațiunile de pe litoralul românesc se lucrează de zor încă de la sfârșitul lunii mai. Hotelierii îi așteaptă pe turiști cu brațele deschise, după ce au pus la bătaie tot felul de oferte. Însă, toate serviciile de care beneficiază românii sunt îndeplinite de angajații din domeniul ospitalității. Pentru ca oamenii să se bucure de un sejur plăcut, mâncare bună și distracție din plin, antreprenorii trebuie să scoată bani frumoși din buzunar pentru salariile angajaților.
Sezonul estival este în plină desfășurare, iar românii au dat buzna pe litoralul românesc. Ce-i drept, nu ca-n alți ani, pentru că majoritatea aleg să meargă peste hotare, în Grecia, Bulgaria sau Turcia. Chiar și așa, hotelierii s-au pregătit cum trebuie, pentru a-i aștepta pe turiști cu brațele deschise și cele mai bune oferte. Prețurile sunt destul de piperate pentru buzunarele multora, iar salariile angajaților din domeniul ospitalității se așteaptă să fie pe măsură. Ei bine, nu se întâmplă asta în toate cazurile!
Spre exemplu, un ospătar este plătit în funcție de experiență, cu un salariu cuprins între 1.900-4.500 de lei. Aceasta este suma oferită de unul dintre angajatorii de pe litoral, pentru vara lui 2023. Pentru că este un loc de muncă unde trebuie să interacționezi cu oamenii, se cere neapărat profesionalism – de la preluarea clienților și a comenzii până la achitarea notei de plată.
„Barman care să realizeze cele mai bune cocktail-uri și fresh-uri. Ospătar care să se ocupe de preluarea comenzilor și servirea preparatelor către clienți. Ajutor ospătar care să ajute la servirea preparatelor și debarasarea meselor”, se arată în anunțul, publicat pe o platformă de job-uri.
Un anunț de pe o platformă de angajări stârnește vâlvă în mediul online. Se caută un bucătar sau un ajutor de bucătar la unul dintre restaurantele din stațiunea Mamaia, însă oferta de salarizare nu le surâde multora. Nu este specificat un salariu fix pentru aceste două posturi, ci unul cuprins între 2500-7000 de lei, în fiecare lună, cel mai probabil în funcție de experiență. Neapărat, angajatorul cere un an de experiență în domeniu.
Programul este de 10 ore zilnic, se oferă masă, dar nu și cazare. Angajatul are și câteva responsabilități importante, pe care antreprenorul a ținut să le precizeze în anunț. „Preparare meniu mâncare, ajutor chef bucătar, respectarea normelor de igienă în bucătărie”, se arată în mesajul publicat pe internet. Oferta de muncă este postată de două săptămâni, însă, până acum, pare că nu s-a îngrămădit nimeni s-o accepte.