Câți euro vei primi pensie la bătrânețe, în Germania, dacă nu ai muncit o zi în viața ta. În România, statul oferă 1.125 de lei în aceste situații
Majoritatea oamenilor trag din greu toată viață pentru a-și asigura o bătrânețe liniștită, cu o pensie decentă. Însă, cei care de-a lungul vieții nu au plătit contribuții la sistemul de asigurări de pensii au o soartă ceva mai grea. Însă, în România, chiar și pentru cei din urmă, statul oferă un ajutor și garantează o pensie de 1.125 de lei. Dar cum stau lucrurile în Germania?
Și în Germania, angajații plătesc contribuții la sistemul de asigurări de pensii atunci când își primesc salariul. Însă, independenții, liber profesioniștii și șomerii nu trebuie să plătească această contribuție. Spre deosebire de România, în Germania cei care nu au plătit niciodată la fondul de pensii nu trebuie să se aștepte să aibă un venit la bătrânețe, acolo neexistând o pensie minimă generală.
Însă, cei care se află în această situație au o alternativă, ceea ce se numește securitatea de bază (asistența socială) a statului. Mai exact, oricine nu are dreptul la pensie poate solicita securitatea de bază (asistență socială). Acesta este un beneficiu finanțat din veniturile fiscale generale și îi sprijină pe cei care nu au plătit niciodată la fondul de pensii.
(CITEȘTE ȘI: VESTEA MOMENTULUI PENTRU ROMÂNII CU PENSII PÂNĂ ÎN 2000 DE LEI! ANUNȚUL FĂCUT DE MARCEL BOLOȘ)
Cât pot încasa cei care nu au dreptul la pensie
În Germania, această securitate de bază se poate solicita doar de cei care într-adevăr nu au altă opțiune (nu neapărat numai de către pensionari). Mai exact, nu au venituri, valori mobiliare și imobile. În acest caz, adulţii singuri primesc 502 de euro pe lună din ianuarie 2023. În ceea ce privește cuplurile căsătorite, alocația de bază este de 902 euro pe lună.
În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani se primesc 420 de euro. Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani primesc 348 de euro. Pentru copiii cu vârsta de până la șase ani, tariful este de 318 euro. Pe lângă cheltuielile de trai, beneficiarilor garanției de bază li se rambursează chiria și încălzirea.
În România, în cazul pensionarilor, indemnizaţia socială (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
(VEZI ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI! CE SE VA ÎNTÂMPLA CU CEI CARE AU PENSII SUB 1.700 DE LEI)