Invitațiile nu mai contenesc în acest sezon, iar nuntașii trebuie să știe „cât merge darul” anul acesta, mai ales în contextul scumpirilor. Iată cât să dai tinerilor însurăței dacă ești naș, socru, rudă, prieten sau simplu invitat.
Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în luna mai 2022 numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna mai 2021, cât şi față de luna aprilie 2022. În luna mai 2022, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 11.101 căsătorii, cu 4.321 mai multe decât în luna aprilie 2022, potrivit Gândul.
Cei care nu sunt obișnuiți cu nunțile și nu știu ce sumă se oferă în dar, pentru ca tinerii să aibă un început bun în viața de familie – trebuie să știe că ia în calcul unele costuri.
De exemplu, în București, se plătește între 60 și 120 de euro pentru un meniu, în funcție de locație și ce este inclus.
Fără locație și meniul de nuntă, sumele investite încep de la 6.000 de euro, dacă vorbim de o nuntă restrânsă, dar pot să depășească și 10.000 de euro, dacă atmosfera e întreținută de artiști renumiți.
Unele persoane obișnuiesc să pună în plic suma pe care mirii le-au oferit-o în trecut, dacă le erau datori. Totuși, dacă există o diferență semnificativă de ani, trebuie luat în calcul faptul că prețurile au crescut de atunci.
Darul poate să crească în funcție de relația sau gradul de rudenie cu mirii, astfel că e indicat și se obișnuiește ca nașii, frații, părinții și prietenii apropiați să lase în plic o sumă mult mai mare decât cea dăruită de un invitat obișnuit.
Citește și: CEA MAI ZGÂRCITĂ MIREASĂ DIN LUME! CÂȚI BANI LE-A CERUT INVITAȚILOR, DREPT DAR DE NUNTĂ
Astfel, pe scurt, dacă meniul costă 250 de lei, un invitat simplu poate să lase 400-500 de lei( dublu dacă vine însoțit). Rudele apropiate tind să lase undeva la 600-700 de lei de persoană, în timp ce nașii le oferă finilor minim 3000 de lei. Părinții sunt mai darnici, fiecare în funcție de posibilitatea financiară.