Meseria de șofer nu este ușoară, indiferent de domeniul în care angajații activează. Pentru a te angaja pe poziția de șofer într-o companie, este necesar, de cele mai multe ori, un atestat. Mai ales când vine vorba despre transportul persoanelor sau cel de marfă. Însă, te-ai gândit, vreodată, câți bani încasează un șofer român de TIR pe curse internaționale? Iată mai jos, în articol, detaliile.
Să fii șofer de TIR implică multe aspecte, de la o atenție sporită, până la respectarea îndeaproape atât a programului de lucru, cât și a legii. Însă, te-ai gândi vreodată ce salarii pot încasa șoferii de TIR pe curse internaționale? Detaliile le aflați în continuare.
Cei care doresc să se angajeze ca șoferi internaționale pentru categoriia C+E, în străinătate, atunci trebuie să îndeplinească anumite condiții. Pe lângă atestat și permisul de categoria C+E, șoferul român de TIR trebuie să aibă o experiență minimă de șase luni. Nici salariile nu sunt de neglijat. De exemplu, șoferii care lucrează în Franța și Luxemburg pot încasa un salariu net lunar între 2.850 și 3.000 de euro. De altfel, li se acordă anumite prime.
Șoferii de TIR pot încasa salarii similare în Germania. De exemplu, potrivit unui anunț de angajare pentru poziția de șofer profesionist, categoria C+E, salariul net se situează între 2.500 și 3.000 de euro. Șoferii trebuie să cunoască limba engleză sau limba germană la un nivel elementar. De altfel, trebuie să dețină atestat pentru marfă, un cazier curat și un card de tahograf. Beneficiază de cazare gratuită.
Cei care doresc să se angajeze ca șoferi profesioniști în Italia, categoria C+E, pot încasa un salariu net între 2.700 și 2.900 de euro. Trebuie să aibă minimum doi ani de experiență.
Dacă te-ai gândit că este momentul să îți câștigi existența din altă activitate și ești împăcat cu gândul de a călători pe distanțe lungi, atunci te-ai putea îndrepta spre zona transporturilor comerciale de marfă. Pentru a deveni șofer profesionist de TIR sau de camion, vei avea nevoie de o pregătire specială. De altfel, în urma pregătirii, vei intra în posesia unui atestat. Nu se cer studii superioare, însă trebuie să ai anumite categorii de permis de conducere, însă în funcție de autovehiculul care urmează să îl conduci. Mai înainte de toate, trebuie să deții categoria B, apoi te poți înscrie pentru categoriile C, C+E și D.
Înainte de a devenit șofer de TIR, trebuie să deții un certificat acreditat. Șoferul participă la o instruire obligatorie, în acest sens. Apoi, se vor susține cursuri de formare profesională, pe o perioadă de două săptămâni. În timpul cursurilor, viitorii șoferi de TIR iau parte la 10 ore de conducere și 10 ore legislație rutieră + mecanică. Există și o condiție referitoare la vârsta minimă a candidatului care vrea să devină șofer de TIR. Trebuie să aibă minimum 21 de ani (categoria C) și 24 de ani (categoria D). Apoi, din 5 în 5 ani, șoferii iau parte la o pregătire periodică (35 de ore de examinări).
Vezi și SĂ VEZI ȘI SĂ NU CREZI! UNDE A PUTUT SĂ-ȘI PARCHEZE MAȘINA UN BUCUREȘTEAN: „CUM A AJUNS ACOLO?!”
Sursă foto: colaj Pixabay