Cu siguranță v-ați întrebat de nenumărate ori câți bani câștigă un medic de familie în România. Ei bine, în 2023 aceștia ajung să încaseze câteva zeci de mii de lei pe lună. De exemplu, la Iași există medici care primesc lunar peste 40.000 de lei.
Conform legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți. Mai exact, 800 în mediul urban, 450 în mediul rural, însă nu există un număr maxim de pacienți. Așadar, venitul unui medic de familie este alcătuit din încasările de la Casa Județeană de Sănătate per cap de locuitor și venitul per serviciu.
În topul celor mai bine plătiți medici de familie se află un cadrul medical din Iași, Vasile-Silviu Blașcu. Acesta a decontat în luna noiembrie a anului trecut, suma de 46.511,30 de lei, dintre care 21.599,30 de lei au fost venituri per cap de locuitor, iar 24.912 de lei au fost obținuți din servicii medicale oferite în decursul lunii respective. Ulterior, în octombrie 2022, medicul a încasat suma de 47.386,60 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, relatează BZI.
VEZI ȘI:TEST DE INTELIGENȚĂ | CÂTE GREȘELI SUNT ÎN ACEASTĂ FOTOGRAFIE, DE FAPT?
Trebuie să știți că pentru pacienții neasigurați, medicul de familie nu primește plată per cap de locuitor. Veniturile obținute astfel, au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul cadrului medical. Din acești bani, doctorul plătește salariul asistentului medical, utilitățile, consumabilele necesare în cabinet și suportă chiar și cheltuielile pentru dotări sau modificări ale spațiului.
Cât despre plata per serviciu, ei bine, aceasta este limitată de numărul maxim de consultații. Zilnic se pot deconta doar 24 de consultații. Fiecare valorează 5,5 lei, iar un punct de consultație costă 4 lei. Astfel, un medic obține un venit de 528 de lei zilnic, iar la această sumă se mai adaugă 60 de lei pe care îi obțin zilnic din cele două vizite făcute la domiciliul pacientului.
Cât despre activitatea unui medic de familie, ei bine, trebuie să știți că este extrem de complexă și face ca acesta să fie implicat în aproape toate domeniile existențiale ale pacienților aflați pe lista proprie.
Acesta face consultații zilnice, îngrijiri la domiciliu, educație sanitară și asistență socială/ comunitară/ familială, eliberează acte medicale și oferă servicii preventive, cât și planificări familiale, dar se ocupă și de problemele manageriale.
Medicul de familie mai poate face, de asemenea și consultații la domiciliul pacienților imobilizați sau celor cu boli infecto-contagioase și respectiv nou-născuților.