Mulți dintre români se întreabă ce salariu are un angajat ANAF. Bineînțeles, acestea variază în funcție de experiență, dar și de funcția deținută în cadrul instituției.
Majoritatea angajaților din Ministerul de Finanțe și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) câștigă lunar, în mână, mai mult de 4.000 lei, sumă similară cu cele mai mari salarii medii nete din economie, cum ar fi IT sau intermediere financiară. Spre exemplu, un consilier superior cu experiență de aproximativ 14 ani de experiență are ca salariu aproximativ 5100 de lei net. La aceste sume se adaugă și indemnizația de hrană, precum și alte sporuri acolo unde este cazul.
Potrivit informațiile oficiale de pe site-ul ANAF, angajații în funcție de conducere, precum președintele instituției, vicepreședintele sau secretarul general au salarii ce variază între 11.000 și 16.000 de lei.
Citește și: CE SALARIU ÎNCASEAZĂ LUNAR UN OFIȚER SRI DEBUTANT. SUNT INCLUSE ȘI BONUSURILE ȘI SPORURILE
Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF intenţionează să angajeze tineri absolvenţi de învăţământ superior, fără experiență, pe care să-i specializeze la Şcoala de Fiscalitate, iar în acest fel impactul la buget ar fi mai redus. În prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice.
„Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF vor ca pe o parte a posturilor vacante să angajeze tineri absolvenţi de învăţământ superior, pe care să-i specializeze la Şcoala de Fiscalitate. Impactul la buget ar fi mai redus, iar tinerii angajaţi ar aduce în instituţie un suflu proaspăt, de care ANAF are mare nevoie. Aceste intenţii strategice ale managementului ANAF implică, desigur, şi propuneri de modificare a cadrului legislativ, deoarece, în prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice, efectuarea unei perioade de stagiu şi obţinerea unui calificativ corespunzător pentru a putea fi numiţi funcţionari publici definitivi, în condiţiile Codului administrativ”.
ANAF arată, de asemenea, că absolvenţii ar urma să fie selectaţi în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi nota finală a examenului de absolvire, note obţinute la disciplinele de specialitate şi interviu.
În baza lor, aceştia vor intra în sistem ca stagiari, vor beneficia de îndrumători şi vor urma, totodată, cursurile Şcolii de Fiscalitate, Finanţe Publice şi Vamă. La finalul perioadei de stagiu, debutanţii vor susţine un examen, vor fi evaluaţi, pentru a se stabili modul în corespund exigenţelor instituţiei.
Citește și: CE SALARIU ARE UN POMPIER DIN BUCUREȘTI CU TOT CU SPORURI DE RISC ȘI BONUSURI