Câți bani are, de fapt, Charles al III-lea. A devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă

Publicat: 21/06/2023 | 12:59
Regele Charles al III-lea și Regina Elisabeta a II-a / Sursa foto: Social media

Odată cu încheierea domniei Reginei Elisabeta a II-a, una care a însemnat un simbol de stabilitate, echilibru, datorie și respect, întinsă pe șapte decenii, fiul său, astăzi Regele Charles al III-lea, a preluat prerogativele monarhice.

Potrivit panorama.ro, averea personală a Reginei, este estimată ca ridicându-se între 370 și 430 de milioane de lire sterline în bunuri personale. În sumă sunt incluse obiecte de artă, bijuterii, investiții imobiliare și de altă natură, precum și cele două castele, Sandringham și Balmoral. Fosta suverană a mai moștenit 70 de milioane de dolari, la moartea mamei sale, Regina Mamă, în 2002, bijuterii, cai și colecții de timbre.

Câți bani are, de fapt, Charles al III-lea. A devenit unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă

O parte considerabilă din această avuție i-a revenit Regelui Charles, însemnând bunurile desemnate ca provenind personal de la mama sa. Însă, nu se poate răspunde la întrebarea privitoare la cât de bogat este regele Regatului Unit și dacă a devenit cel mai bogat de pe planetă. O cifră clară nu există, ci mai multe estimări. Una dintre ele aparține „The Sunday Times Rich List”, care, în aprilie 2023, a aproximat valoarea netă, personală, a lui Charles la 600 de milioane de lire sterline, ceea ce înseamnă aproximativ 750 de milioane de dolari.

În schimb, o echipă de reporteri de la „The Guardian”, pe baza investigațiilor făcute, a venit cu o cifră mult mai mare pentru averea sa-1,16 miliarde de lire sterline, respectiv 1,44 miliarde de dolari. Oficialii Palatului Buckingham au numit calculele The Guardian „un amestec extrem de creativ de speculații, presupuneri și inexactitate”.

Ce venituri private încasează Charles al III-lea

Monarhul primește o sumă anuală fixă, cunoscută drept Civil List, înlocuită actualmente cu Sovereign Grant, setată la 86,3 milioane de lire sterline. Veniturile nu îi revin monarhului în mod direct, dar profitul, circa 20 de milioane de lire anual, este pus la dispoziția Casei Regale pentru a completa costurile ce nu sunt acoperite de grant. Aceste venituri private ale regelui sunt date mai departe fiecărui succesor în parte.

Venituri obținute din domenii și proprietăți imobiliare

Sunt cunoscute sume considerabile din domenii și proprietăți imobiliare, de peste 18.000 de hectare în zone precum Lancashire, Yorkshire, centrul Londrei. Acestor bani li se adaugă un portofoliu de investiții financiare și comerciale. Ca un reper, anul trecut erau consemnate 652,8 de milioane de dolari și un profit net de 24 de milioane de lire. De fapt, bugetul real al familiei regale ajunge la 345 de milioane pe an. De pildă, este de menționat că în 2017, contribuția anuală adusă economiei britanice s-a ridicat la 1,7 miliarde de lire sterline.

O politică recentă afirmă că darurile primite în „calitate oficială, nu sunt proprietatea privată” a familiei regale. Totuși, ambiguitatea termenului i-a permis Reginei Elisabeta a II-a să revendice caii de la liderii mondiali, drept cadouri personale, care nu trebuiau declarate.
Cea mai controversată dezbatere asupra a ceea ce aparține pe bună dreptate familiei regale se concentrează pe uriașele proprietăți funciare revendicate de regii medievali și transmise moștenitorilor lor.

În calitate de prinț de Wales și moștenitor al tronului, Charles al III-lea a primit un câștig anual de la Ducatul de Cornwall, înființat de regele Edward al III-lea în 1337, pentru a-și susține fiul.

Proprietatea a crescut la peste 52 de hectare, în 20 de județe din sudul Angliei și Țara Galilor, iar Charles a contribuit la construirea ei într-un portofoliu imobiliar sofisticat, în valoare de peste 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari). Activele includ terenuri agricole și păduri, precum și terenul de cricket Oval din Londra, birouri, și dezvoltări ale zonei rezidențiale. Oamenii care au lucrat cu Charles îl descriu ca pe un proprietar practic.

Moștenitorul nu poate vinde proprietăți de bază ale ducatului. El are însă dreptul la profiturile din drepturi de leasing și investiții, care, pentru Charles, au reprezentat în ultimii ani o plată anuală de peste 20 de milioane de lire sterline (25 de milioane de dolari). Regele a plătit, în mod voluntar, impozitul pe venit, dar ducatele regale, spre deosebire de alte afaceri și proprietăți funciare din Marea Britanie, sunt scutite de impozitul pe corporații și pe câștigurile de capital.

Ce s-a întâmplat după moartea Reginei Elisabeta

Când Regina Elisabeta a murit, Ducatul de Cornwall a trecut la noul moștenitor, Prințul William, iar Charles, ca monarh, a început să primească profituri de la Ducatul de Lancaster.

Această a doua moșie, o extindere a terenului confiscat de regele Henric al III-lea în 1265, cuprinde 18 hectare de teren în Anglia și Țara Galilor. Include ferme, castele, cariere, mine, birouri, hoteluri, terenuri de golf și imobilie de prim rang, din Londra. La momentul morții reginei, ea primea peste 20 de milioane de lire sterline, venit anual din acestea.

Familia beneficiază și de Crown Estate, încă o colecție de terenuri, aceasta provenind din cucerirea normandă din secolul al XI-lea.
Astăzi, portofoliul de 15,6 miliarde de lire sterline (19,4 miliarde de dolari) include proprietăți marcante precum Regent Street din Londra, Windsor Estate, centre comerciale, o mare parte a coastei și chiar adâncurile mării, până la 12 mile marine în larg.