Veștile sunt favorabile pentru o anumită categorie de români, deoarece vor primi câte 718 lei lunar. Pentru a intra în posesia acestor bani oferiți de stat, trebuie să fie depuse o serie de documente. Informațiile se regăsesc mai jos, în articol.
Veștile sunt favorabile pentru românii care au copii. Alocațiile vor fi mai mari, după ce se va aplica majorarea de 13,8 procente. Pentru calcularea lor trebuie să se ia în considerare rata inflației. În anul precedent, a fost aplicată o majorare de 5,1%. De data aceasta, este vorba despre un procentaj mai mare – de 13,8%. Vă arătăm articolul de lege în care se menționează ajustarea anuală, automată, a cuantului alocației (începând de anul trecut).
„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr. 61 din 1993.
Indicatorul definitiv reprezintă rata medie anuală a inflației. În acest sens, copiii cu vârste până la doi ani vor beneficia de cei 718 lei. Pe de altă parte, copiii care au vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor beneficia de o alocație lunară de 291 de lei.
Vezi și SE DAU BANI ÎNAINTE DE PAŞTE! CINE PRIMEŞTE TICHETELE
Mai înainte de toate, pentru a intra în posesia acestor bani, persoana în cauză trebuie să fie eligibilă. În condițiile în care persoana în cauză este eligibilă să beneficieze de acești bani, atunci va depune un dosar. Părinții români care au copii pot depune următoarele acte, pentru a beneficia de sumele respective:
Conform datelor, banii intră pe card în intervalul 8 – 10 al fiecărei luni, încasarea putând fi influențată de sărbătorile legale.
„Pentru copilul cu handicap, cererea este însoţită şi de copia certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap. În situaţia în care încadrarea într-un grad de handicap intervine după stabilirea dreptului la alocaţia de stat pentru copii, solicitantul depune la primărie numai copie după certificatul de încadrare într-un grad de handicap, fără a se completa o nouă cerere”, se mai arată pe site-ul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București, categoria Alocație de Stat – Documente necesare la solicitarea alocației de stat pentru copii.
Sursă foto: colaj Pixabay