Bursa de la Bucureşti a pierdut aproape 10 miliarde de lei la capitalizare în ultima săptămână. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 49,11 milioane de lei, cu 10% comparativ cu sfârșitul lunii noiembrie. Acest lucru nu face altceva decât să-i afecteze pe români din mai multe puncte de vedere, inclusiv atunci când vine vorba despre pensiile private. Asta pentru că firmele românești și bursa pierd la capitalizare. Se duc și fondurile private de pensii pentru că multinaționalele nu ar mai avea încredere să investească în obligațiunile românești. Iată care ar fi legătura!
În pragul alegerilor prezidențiale, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut peste 9,81 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,86%, în ultima săptămână. Concret, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 49,11 milioane de lei, cu 10% în comparaţie cu sfârșitul lunii noiembrie. Acest lucru îi afectează, bineînțeles, pe români din mai multe puncte de vedere.
Spre exemplu, în țara noastră, peste 7 milioane de români lucrează în multinaționale. Aceste companii sunt și cele care oferă salarii mai mari, deci cresc nivelul de trai al românilor. Dacă nu ar fi fost ele, salariile ar fi fost mai mici. Doar că, în ultima vreme, după ce Bursa de la București a pierdut 10 miliarde de lei la capitalizare, firmele de pe teritoriul țării noastre nu ar mai avea încredere să investească în obligațiunile emise de statul român.
CITEȘTE ȘI: Pensionarii care vor avea bani în plus, de la 1 ianuarie 2025. Sunt vizate aceste pensii
Asta face și ca pensiile private ale românilor să fie afectate. Fondurile de pensii private din Pilonul II au pierdut bani, în ultima vreme, iar asta ar face ca viitorii pensionari să primească cu 200 de lei mai puțin la pensia privată, scrie newsweek.ro
CITEȘTE ȘI: Românii, obligați să își ajute rudele. În ce condiții sunt puși să le dea bani
Banca Națională a României are un rol important în această problemă, pentru că a umblat la rezerva valutară ca euro să nu depășească pragul de 5 lei. Pentru ca moneda europeană să se mențină la valoarea curentă în țara noastră, BNR ar fi cheltuit circa 1 miliard de euro, scrie sursa citată mai sus. Rămâne de văzut cum va escalada întreaga situație controversată, care are loc înainte de turul II al alegerilor prezidențiale.