Câte zile libere vor avea românii în 2023, de fapt. Calendarul sărbătorilor legale pentru anul viitor

Publicat: 27/12/2022 | 20:23

Cu siguranță mulți dintre voi sunteți curioși să aflați câte zile libere veți avea în următorul an. Astfel, în 2023 vor fi 12 sărbători legale în timpul săptămânii, iar alte 3 vor fi în weekend, de exemplu Paștele, Rusaliile sau Anul Nou, pe 1 ianuarie.

Bugetarii vor avea 4 minivacanțe în 2023

În România există 15 sărbători legale, potrivit legislației în vigoare. Dacă vor exista și alte zile libere, vor fi anunțate în prima parte a noului an. Acest lucru este gândit astfel, tocmai pentru ca angajații și companiile să își poată planifica programul din timp. Pentru bugetari vor fi trei noi minivacanțe de câte patru zile libere fiecare.

Aceștia vor avea zile libere precum: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, dorindu-se astfel crearea unor punți între zilele libere deja existente și weekend-uri. 23 Ianuarie va pica lunea- cu o zi înainte de Ziua Unirii Principatelor Române, iar 2 iunie va fi vineri- a doua zi după Ziua Copilului. De asemenea, 14 august va pica tot luni- cu o zi înainte de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

VEZI ȘI: VEȘTI EXCELENTE PENTRU ROMÂNI! APARE UN NOU CONCEDIU DE 30 DE ZILE LIBERE

Bugetarii vor beneficia de 4 minivacanțe în următorul an (Sursă: Pixabay)

În lunile februarie, iulie, septembrie și octombrie nu vor exista libere legale

În cazul zilelor libere împărțite în fiecare lună, românii vor sta acasă în următoarele perioade: 1 ianuarie-duminică de Anul Nou, 2 ianuarie- a doua zi după Anul Nou, 24 ianuarie-marți de ziua Unirii Principatelor Române.

De reținut că în lunile februarie și martie nu vor exista zile libere! În aprilie, românii nu vor munci pe data de 14 aprilie pentru că va fi Vinerea Mare și nici pe data de 16 pentru că atunci va pica Paștele Ortodox. De asemenea, și data de 17 va fi zi liberă pentru că este a doua zi de Paște.

În luna Mai, pe data de 1 se sărbătorește Ziua Muncii, așa că după cum bine știți, această dată va fi liberă pentru toată lumea. De Ziua Copilului, mai exact pe 1 iunie, oamenii vor avea liber, iar duminică, pe 5 iunie va fi a doua zi de Rusalii. În iulie nu există zile libere, însă în luna august pe 15 cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, toți românii vor sta acasă.

Trebuie să reținem și faptul că în lunile septembrie și octombrie nu sunt zile libere legale! În noiembrie, mai exact pe data de 30 cu ocazia Sfântului Andrei, se va asta acasă, iar în decembrie pe 25 și 26 de Crăciun, liberele legale se vor acorda ca în fiecare an.

CITEȘTE ȘI: ALINA SORESCU A FĂCUT PLANURILE DE SĂRBĂTORI! CUM PETRECE VEDETA DUPĂ DIVORȚUL DE ALEXANDRU CIUCU

Calendarul pentru anul 2023 (Sursă: Pixabay)

Românii beneficiază de zile libere suplimentare în cazul evenimentelor importante din familie

Angajații care beneficiază de zile libere legale plătite, în afara celor 15, sunt cei care își doresc concediu de odihnă. Ele sunt prevăzute în Codul Muncii prin acte specifice și politici interne de resurse umane ale fiecărei firme sau companii. Concediul este cel mai comun beneficiu al unui salariat și pornește de la un minimum de 20 de zile.

În general, majoritatea companiilor oferă cele 21 de zile libere , însă unele pot acorda zile de odihnă suplimentare. De asemenea, alte zile libere de care mai poți beneficia sunt cele în care ai evenimente în familie.

Există câteva mai deosebite cu ocazia cărora angajatul are dreptul să își ia zile libere plătite, în afara celor incluse în concediul de odihnă. Spre exemplu, dacă e vorba despre o nuntă, naștere, decesul apropiaților. În plus, se poate acorda o zi liberă și dacă decizi să-ți schimbi domiciliul și ai nevoie de timp pentru asta.

This browser does not support the video element.