Câte zile libere primeşti, dacă te căsătoreşti în 2024? Nu se includ în concediul de odihnă
Atunci când vine vorba de zilele libere, angajații din România, pe lângă concediul de odihnă și zilele libere legale, au dreptul și la o altă serie de zile libere plătite. Salariații beneficiază, conform Codului Muncii, de o serie de drepturi în ceea ce privește timpul de muncă și cel de odihnă. De exemplu, cei care se căsătoresc au dreptul la câteva zile libere.
Conform art. 152 din Codul Muncii, salariații au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor decese în familie sau alte evenimente deosebite. Aceste zile nu sunt incluse în durata concediului de odihnă, ele reprezentând un fel de concediu special de care beneficiază salariații, pentru a putea participa la eveniment sau pentru a avea un moment de odihnă, după un eveniment special.
(CITEȘTE ȘI: ESTE OFICIAL! 10.000 DE LEI DE LA STAT, PENTRU FIECARE ROMÂN CARE ÎNDEPLINEȘTE ACESTE CONDIȚII)
Câte zile libere primeşti, dacă te căsătoreşti în 2024
Vești bune vin pentru salariații din România care planifică să se căsătorească în acest an. Conform legislației muncii, aceștia au dreptul la câteva zile libere plătite. Așa că după marea nuntă, mirii se pot bucura de aproape o săptămână de relaxare.
Așa cum spuenam, în plus față de sărbătorile legale și perioada de concediu de odihnă, lucrătorii au dreptul să beneficieze de zile libere plătite pentru anumite evenimente speciale din viața lor familială, conform prevederilor din Codul Muncii. Articolul 152 prevede că „(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihna” și că „(2) Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Astfel, atunci când se căsătoresc, salariații au dreptul la 5 zile libere. De asemenea, dacă vorbim de căsătoria unui copil al salariatului, în acest caz se primesc două zile libere. Și în cazul evenimentelor mai puțin fericite, românii primesc zile libere. De exemplu, în cazul decesului soțului, copilului, părinților sau socrilor se primesc 3 zile. Iar în cazul decesului bunicilor, fraților sau surorilor se primește o zi liberă. Mai mult, cei care aleg să doneze sânge au liber în respectiva zi, potrivit legii.
În plus, Codul Muncii oferă posibilitatea salariatului de a lipsi de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, altele decât cele pentru căsătorie, studii sau înmormântarea unor rude. În acest caz, legislația prevede că angajații pot primi până la 10 astfel de zile libere.
Zile libere 2024
Pe lângă concediul de odihnă și situațiile amintite mai sus, anul 2024 aduce cu sine un total de 20 de zile libere nelucrătoare pentru români, distribuite atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
Calendarul zilelor libere legale din 2024:
- 1 ianuarie și 2 ianuarie 2024 – zile libere de Anul Nou;
- 6 ianurie – Are loc Boboteaza;
- 7 ianuarie – Este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul;
- 24 ianuarie – Are loc Ziua Unirii Principatelor Române;
- 3 – 6 mai – Se sărbătorește Paștele Ortodox 2024;
- 1 mai – Este sărbătorită Ziua Muncii;
- 1 iunie – Este sărbătorită Ziua Copilului;
- 23 iunie (pică într-o zi de duminică) – Se sărbătoresc Rusaliile;
- 24 iunie (pică într-o zi de luni) – A doua zi de Rusalii;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Se sărbătorește Sfântul Andrei;
- 1 decembrie – Are loc Ziua Națională a României;
- 25 decembrie, 26 decembrie – Are loc Crăciunul.