Majoritatea salariaților din România se pot bucura de 20 de zile libere date de stat în 2024. Sigur că, regula nu se aplică pentru toată lumea, însă chiar și așa cei care muncesc de sărbătorile legale sunt plătiți în plus ori își pot lua zile de recuperare. Munca suplimentară a ajuns să se compenseze destul de rar cu avantajele financiare, pentru că mulți patroni preferă să ofere zile libere în plus decât bani. Ce prevede Codul Muncii?
Angajații români care stau peste program sau lucrează în zilele libere legale sunt plătiți suplimentar ori primesc zile de recuperare. Majoritatea românilor se pot bucura anul acesta de 20 de libere date de stat. În Codul Muncii este specificat faptul că orele de muncă peste program se recompensează cu alte ore libere.
„Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”.
Abia în art. 123 este precizată situația în care se acordă sporul: „În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”.
Tot în Codul Muncii este specificat că maximul de ore lucrate pe zi este de 8, în cazul unei norme de 40 de ore pe săptămână. În cazul în care un angajat a muncit încă 8 ore în ziua în care trebuia să fie liber, atunci va primi recompensă o altă zi liberă în următoarele trei luni. În cazul în care un angajat a lucrat de sărbătorile legale din noiembrie și decembrie 2023, atunci își poate lua liberele în primele 90 de zile de la prestarea muncii suplimentare.
CITEȘTE ȘI: CRESC AMENZILE PENTRU ȘOFERI. DE LA 1 IANUARIE 2024 UN PUNCT DE PENALIZARE URMEAZĂ SĂ COSTE 165 DE LEI