Câte trepte are o scară rulantă! Nimeni nu ar putea anticipa răspunsul corect

Publicat: 30/03/2023 | 11:34

Le întâlnim peste tot, în stațiile de metrou, în aeroporturi, în marile magazine comerciale, scările rulante ne scutesc de un efort în plus. Deși le folosim aproape zilnic, puțin sunt cei care știu cum au fost create scările rulante, ce scop au avut prima dată sau câte trepte are, de fapt, o scară rulantă.

Un tiktoker a hotărât să deslușească misterul și să afle câte trepte are o scară rulantă. Așa că nu a stat mult pe gânduri și a început „cercetarea”. Pentru a număra treptele, inițial, a încercat să facă un semn cu o bucată de bandă adezivă pe una din trepte. S-apucat de numărat, însă nu a avut prea mare noroc. Atunci când treapta însemnat a ajuns la bază, scara s-a blocat din cauza benzii adezive.

Însă, tiktoker-ul nu s-a oprit aici și a continuat „cercetarea” adoptând o altă metodă. A mers la magazin, a cumpărat o pungă de făină, iar mai apoi a pus făină pe una dintre trepte. A urcat în vârful scării și s-a pus pe numărat. Astfel, în cele din urmă a aflat răspunsul mult așteptat. Se pare că o scară rulantă are exact 91 de trepte.

(CITEȘTE ȘI: VIDEO. ZECI DE RĂNIȚI ÎN ITALIA, DUPĂ CE O SCARĂ RULANTĂ S-A PRĂBUȘIT LA METROUL DIN ROMA)

Apariția scărilor rulante

Conceptul de scară rulantă a fost brevetat pentru prima oară de către inventatorul Jesse W. Reno, în data de 15 martie 1892. Primul prototip a fost pus în funcțiune în anul 1896 și a fost folosit ca atracție în parcul american Coney Island. Trebuie menționat că această primă versiune a fost ceva mai diferită față de scările rulante pe care le cunoaștem astăzi, atunci persanele fiind așezate.

În anul 1897, Charles Seeberger a regândit conceptul de scară rulantă și tot lui i se datorează și numele de escalator. Acesta a lucrat cu Otis Elevator Company pentru producerea primului elevator modern. Astfel, în anul 1898, un plan rulant înclinat a fost utilizat în magazinul Harrods din Londra.

Mai apoi, în anul 1900 conceptul a fost prezentat la Expoziția Universală de la Paris, unde a obținut premiul întâi. În 1910, compania Otis a cumpărat brevetul Reno și a început producția de scări rulante pentru companii, magazine și stații de metrou. În prezent, la Palais de Chaillot din Paris se află încă în funcțiune una dintre cele mai vechi scări rulante.

(VEZI ȘI: VIDEO ASA S-OR FI CHINUIT SI ROMANII PRIMA DATA CAND AU PUS PICIORUL PE O SCARA RULANTA?)