Nu de puține ori cu toții ne-am confruntat cu pene de curent electric în locuință. Acest incident banal poate avea însă repercusiuni serioase asupra alimentelor pe care le păstrăm în frigider și congelator. Citiți în continuare câte ore rezistă, de fapt, alimentele în congelator, dacă rămânem fără curent electric în casă.
Penele de curent electric în locuință sunt inevitabile, mai ales în cazul apartamentelor de bloc. Cu toții ne-am lovit de această problemă, care uneori poate să creeze mult disconfort dar și probleme. Aparatul electrocasnic care are de suferit cel mai mult în momentul în care se ia curentul electric în casă este frigiderul. Vă prezentăm în continuare câteva informații utile care vă vor ajuta să mențineți alimentele din congelator și frigider în stare perfectă în cazul unei pene de curent.
(NU RATA: Cele mai utile sfaturi pentru ca frigiderul tău să arate perfect. Care sunt recomandările făcute)
În momentul în care se ia curentul electric în casă, toate gospodinele se impacientează imediat din cauza faptului că alimentele din frigider și congelator s-ar putea altera. Totuși, motivele de îngrijorare nu sunt chiar atât de mari.
Congelatoarele și lăzile frigorifice mențin temperatura scăzută din interior în mod constant pentru o lungă perioadă de timp, chiar și fără curent electric. Regula principală este ca ușa sau capacul acestora să nu fie deschise, astfel ca aerul rece să nu iasă. În aceste condiții, temperatura scăzută din congelator se va menține timp de cel puțin cinci ore.
De regulă, producătorii de electrocasnice au prevăzut astfel de situații și oferă detalii în acest sens. De exemplu, producătorul german Liebherr explică faptul că „alimentele congelate rămân în siguranță timp de 10 până la 64 de ore, în ciuda unei pene de curent”. Această perioadă variază în funcție de vechimea aparatului, izolația acestuia, dar și de model.
Astfel, dacă pana de curent electric este scurtă și ușa congelatorului a rămas închisă, nu trebuie să aruncați produsele din el. În cazul în care întreruperea curentului durează mai mult, produsele congelate trebuie verificate cu atenție. Dacă produsele s-au decongelat, atunci trebuie avută mare grijă, existând riscul ca acestea să se fi alterat.
Imediat după revenirea curentului electric, verificarea temperaturii congelatorului este foarte importantă, aceasta trebuind a fi setată la cel puțin -9 grade Celsius.
În cazul frigiderului situația este puțin diferită. Spre deosebire de congelator sau lada frigorifică, frigiderul nu menține temperatura interioară rece atât de mult timp. Mai exact, o pană de curent de două ore poate duce la stricarea anumitor alimente din frigider.
(VEZI ȘI: De ce nu e bine să ții ouăle în frigider. Greșeala banală pe care o fac românii)