Câte mese trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem post, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic

Publicat: 03/12/2024 | 16:30
Sfaturi utile pentru un post corect, conform medicului nutriționist Mihaela Bilic. Sursă foto: Facebook

Perioada sărbătorilor se apropie, iar odată cu ea vine și postul pe care majoritatea creștinilor îl țin. Deși alimentele pe care avem voie să le mâncăm sunt cunoscute deja, Mihaela Bilic vine cu câteva sfaturi utile pentru această perioadă. Iată câte mese trebuie să mănânci pe zi, dacă ții post!

Cu toții știm ce presupune un post, dar puțini sunt cei care îl țin corect și sănătos. Postul are rolul de a-i oferi o pauză organismului de la procesele complexe prin care trece atunci când consumăm proteine animale.

”La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale. Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.

CITEȘTE ȘI: Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui? Care este mai sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic

Sfaturi utile de la nutriționistul Mihaela Bilic, în perioada de post

După cum spune chiar Mihaela Bilic, să ții post nu este deloc ușor. Trebuie să acorzi o mare atenție tuturor alimentelor pe care le consumi și să ții cont de faptul că un post incorect poate duce la apariția unor kilograme în plus.

„Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, mai spune Mihaela Bilic.

Sfaturi utile pentru un post corect, conform medicului nutriționist Mihaela Bilic. Sursă foto: Facebook

Celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a venit cu o serie de sfaturi utile pentru toți cei care țin post în această perioadă:

  1. Consumați maxim 3 mese pe zi. Țineți cont de faptul că senzația de foame este absolut normală, având în vedere că e greu să te simți sătul atunci când nu consumi proteine animale, astfel apare și nevoia de a mânca mai mult.
  2. Acordați atenție la combinația dintre făinoase și grăsime vegetală (ulei). Această combinație crește riscul de îngrășare, iar multe dintre alimentele de post au aceste ingrediente la bază.
  3. Evitați consumul în exces al produselor de patiserie, margarinei, cartofilor prăjiți, șnițelelor și al cașcavalului de post. De asemenea, procedați la fel când vine vorba de oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, acestea având multe calorii.
  4. Optați pentru preparate la cuptor, ciorbe, tocănițe pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate.
  5. Consumați leguminoase de 2/3 ori pe săptămână și înlocuiți pâinea, pastele sau orezul cu cartoful.
  6. Consumați verdețuri și crudități
  7. Consumați fructe cu moderație și ciocolată neagră.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ne încălzesc corpul pe timp de iarnă. Sunt bune și pentru slăbit