Crăciunul este cea mai frumoasă perioadă din an, plină de magie și de liniște. Gospodinele se pregătesc de zor să pună pe masă tot ce au mai bun în această zi sfântă. Nu lipsesc cozonacii, sarmalele, preparatele din carne de porc, dar nici platourile cu mezeluri. Românii mănâncă în aceste zile de sărbătoare destul de mult, iar asta nu mai e deloc un secret. Medicii nutriționiști fac totuși o atenționare cu privire la mezeluri. Câte grame ar trebui să mâncăm, pentru a nu ne afecta sănătatea?
Gospodinele fac tot felul de pregătiri odată cu venirea Crăciunului. Este cea mai mare sărbătoare a lunii decembrie, iar românii se bucură din plin de aceste zile pline de liniște, alături de cei dragi. Fiecare familie se pregătește așa cum știe mai bine, pune tot ce are mai bun pe masă, de la prăjituri, la platourile cu mezeluri și fructe.
CITEȘTE ȘI: Câte mese trebuie să mâncăm pe zi, dacă ținem post, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic
Bucătăresele se pregătesc de zor pentru aceste zile sfinte, însă medicii nutriționiști avertizează: o cantitate mare de mezeluri consumată n-ar fi tocmai în regulă pentru sănătatea noastră! Specialiștii în nutriție spun că trebuie respectat un anumit gramaj atunci când vine vorba despre mezeluri.
CITEȘTE ȘI: Ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui? Care este mai sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic
Totul a pornit în urmă cu mulți ani, în 2015, când Institutul de Cercetare pentru studiul Cancerului (IARC) transmitea că aceste tipuri de carne procesată sunt o cauză „certă” care poate duce la apariția cancerului. Substanțele chimice, numite nitriți, sunt principala cauză care ar duce la boala cumplită, au explicat experții. Când sunt gătite la temperaturi ridicate, acești nitriți se pot transforma în compuși cancerigeni, numiți și nitrozamine.
Cârnații sau șunca sunt alte alimente, care nu ar trebui consumate în exces pentru că ar crește riscul de diabet tip 2. Specialiștii în nutriție recomandă să consumăm mezelurile în anumite cantități, pentru a ne feri de problemele de sănătate. Așadar, 50-70 de grame de mezel/ zi sau circa 350-490 de grame/săptămână (7-10 felii subțiri de șuncă sau 2-3 cârnați mici pe săptămână).