Câte cazuri de infectare cu virusul West Nile au mai fost descoperite în România? Raportul autorităţilor

Publicat: 16/09/2021 | 18:54
Streinu-Cercel, despre transmiterea infecției cu noul coronavirus prin mușcătura țânțarului. Cum poate fi evitată contaminarea

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a transmis joi faptul că au fost raportate în Bucureşti şi în Giurgiu alte două cazuri de infecţie cu virusul West Nile.

Sunt şapte cazuri confirmate în perioada 7 iunie – 15 septembrie, iar o persoană dintre cele infectate a decedat, scrie Agerpres.

„De la începutul supravegherii infecţiei cu virusul West Nile (07.06.2021) până la data de 15.09.2021 s-au înregistrat 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care la un caz a survenit decesul. (…) În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile s-au înregistrat în judeţele: Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz), Giurgiu (1 caz) şi în Bucureşti (3 cazuri)”, se arată în informare.

CITEŞTE ŞI: A FOST ÎNREGISTRAT PRIMUL DECES DIN ROMÂNIA PROVOCAT DE VIRUSUL WEST NILE. AU FOST CONFIRMATE ALTE 3 CAZURI

INSP face următoarele recomandări populaţiei:

  1. să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  2. să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;
  3. să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
  4. să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
  5. să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Cum este transmisă infecţia cu virusul West Nile

Infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care, în majoritatea cazurilor, este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestari de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

 

Sursă foto: Arhivă Cancan