Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai renumiți bucătari din România. Acesta deține mai multe restaurante, iar acum că a rupt contractul cu Antena 1, celebrul chef are mai mult timp să se ocupe de ele. În locațiile pe care le deține, Cătălin Scărlătescu pune mare preț pe angajații săi, căci aceștia sunt motorul care îi țin afacerile în picioare. Iar pentru ca aceia pe care i-a angajat să facă treabă bună, chef-ul îi plătește pe măsură.
Învitat în cadrul unui podcast, Cătălin Scărlătescu a vorbit despre afacerile sale, dar și despre angajații pe care îi are și felul în care aceștia sunt plătiți. Acesta a detaliat calitățile unui angajat exemplar, dar a vorbit și despre libertatea și salariul pe care un angajat de al său le are. Se pare că fosta vedeta de la Antena 1 nu se uită la bani și este mână largă atunci când vine vorba despre cei care lucrează pentru el.
Deși este unul dintre cei mai de succes bucătari din România, pregătirea lui Cătălin Scărlătescu în acest domeniu a fost făcută în afara granițelor țării. Pentru o bună perioadă, acesta a lucrat peste hotare, iar acolo a învățat multe din lucrurile pe care le știe.
Tot acolo a înțeles și cum se tratează și se plătește un angajat. Deși acum este patron, Cătălin Scărlătescu a făcut și el munca de jos, însă a reușit să își convingă rapid șefii că merită mai mulți bani și că o să evolueze frumos. Astfel, în doar două luni de zile, de la un salariu de 300 de dolari a reușit să ajungă la unul de 2.800 de dolari.
„În două luni mi-au crescut salariul de la 300 de dolari la 2800 de dolari. În prima lună, ei rulau foarte multă marfă și câștigau foarte puțini bani, iar după ce am apărut eu s-au speriat, adică tot oul ăla intră, ceapa tot aceeași e, s-a terminat cu ceafa de vită în buzunare. Eu am o altă viziune despre salarizare, eu nu le-aș da bani, eu le-aș da voie să muncească”, a mărturisit Cătălin Scărlătescu, în cadrul podcast-ului Fain & Simplu.
De asemenea, printre altele, Cătălin Scărlătescu a vorbit și despre angajații săi, dar și despre salariile acestora. Fosta vedetă Antena 1 a subliniat că un angajat bun este abia acela în care ai încredere să îi dai acces la încasări. De asemenea, acesta a mai mărturisit că pentru angajații săi nu preferă un salariu fix, ci le dă un procent din câștigurile sale, asta tocmai pentru a îi motiva și a îi ajuta să dea randament.
„Angajații de bază, în care îți pui cea mai mare încredere, au voie să meargă inclusiv la sertarul cu bani și să ia de acolo cât are nevoie, fără a-i cere lui. Bineînțeles, totul se raportează la munca pe care o face și contractul stabilit anterior. Restaurantul ideal e atunci când primii patru oameni pot merge la sertar să ia bani de acolo.
Când băgați, luați-vă de acolo cât vreți voi. Eu vreau să lucreze și atunci când vin la mine să le dau 10.000 de euro, să spună: «măi, țăranule, de ce doar 10.000 când puteau fi 20.000?»
Nu au curaj să își ia banii singuri. Eu le zic: «Fii atent aici, facem un contract frumos, iar restaurantul trebuie să facă x bani pe zi, de la 0 încolo îți dau toți banii’. Dacă restaurantul meu face un milion de euro încasări, 7% sunt ai tăi, doar tips a fost 12%. Gândește-te cât tips e într-un an”, a mai spus Cătălin Scărlătescu.