Dacă te lupți cu kilogramele în plus sau vrei să ai greutatea sub control, atunci este important să știi că nu ar trebui să depășești porția de 150-200 de grame de carne pe zi. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, oferă câteva sfaturi legate de necesarul zilnic de calorii, dacă vrem o siluetă de invidiat.
Într-o lume din ce în ce mai agitată, cu obiceiuri alimentare tot mai variate și tentante, importanța menținerii unui echilibru alimentar adecvat a devenit esențială pentru o viață sănătoasă și plină de energie. Specialiștii în nutriție și sănătate susțin că adoptarea unui regim alimentar echilibrat aduce numeroase beneficii.
Pentru a avea un corp sănătos și plin de vitalitate, specialiștii recomandă să acordăm atenție proporțiilor corecte de nutrienți din alimentație: proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale.
Un alt aspect important este diversificarea alimentației. Consumul unei game variate de alimente asigură aportul necesar de nutrienți. Nutriționiștii recomandă includerea fructelor, legumelor, cerealelor integrale și a proteinelor slabe în fiecare masă.
De asemenea, hotărâtor este să avem grijă la dimensiunile porțiilor. Dacă sunt prea mari pot duce la supraponderabilitate, iar dacă sunt prea mici pot cauza lipsa de energie.
Cori Grămescu vine în sprijinul celor care vor să adopte un stil de viață sănătos. În acest sens, iată câteva sugestii de măsurare a porțiilor care să te ajute în alegerea cantităților potrivite:
•porția de carne nu ar trebui să fie mai mare de o jumătate de palmă;
•porția de orez ar trebui să fie mai mică de o palmă;
•porția de orez, quinoa, paste sau mălai ar trebui să fie de 40-50 de grame, înainte de fierbere;
•porția de năut sau cartof ar trebui să fie de aproximativ 100-150 de grame;
•porția de pâine, wasa, finn crisp, orez ar trebuie să fie în jur de 40-50 de grame, notează CSID.
VEZI ȘI: Mitul bananelor, demontat de nutriționiști. Slăbești sau te îngrași de de la aceste fructe?