Cât valorează acum, în 2024, un apartament cu 2 camere care era vândut cu 100.000 de euro în 2023. Schimbări importante în sectorul imobiliar

Publicat: 08/06/2024 | 17:30

Sectorul imobiliar din România traversează cea mai înaltă creștere de prețuri înregistrată până acum, în special în marile orașe, unde acestea au cunoscut o explozie în ultima perioadă. Acest lucru se întâmplă în ciuda așteptărilor multora că vor apărea reduceri.

În Brașov, de exemplu, prețurile caselor au crescut cu aproape 20%. Acest fenomen se datorează în parte și băncilor, care au alimentat interesul investitorilor în imobiliare prin oferirea unor rate fixe foarte atrăgătoare. Conform Observator, băncile au jucat un rol semnificativ în stimularea acestui apetit puternic pentru investiții în proprietăți imobiliare.

Citește și: TOP 10 – ORAȘELE DIN ROMÂNIA CU CELE MAI SCUMPE CHIRII LA GARSONIERE ȘI APARTAMENTE. SURPRIZĂ: PE CE LOC ESTE BUCUREȘTIUL

Care este cel mai scump oraș din țară

Un studiu recent arată că prețul mediu al apartamentelor din marile orașe se apropie de 2.000 de euro pe metru pătrat, atingând un nivel fără precedent. Acesta indică creșteri semnificative de la an la an, cum ar fi 18% în Brașov, 11% în București, 10% în Cluj-Napoca și cifre similare în apropierea a Timișoarei.

Surprinzător, cel mai scump oraș nu mai este Bucureștiul, ci Cluj-Napoca, capitala Transilvaniei. Aceste date evidențiază o tendință de creștere accelerată a prețurilor imobiliare în România, reflectând un interes în creștere din partea investitorilor și o cerere în continuă expansiune în acest sector.

„Dacă luăm statisticile de la final, în medie, pe ţară, proprietăţile s-au scumpit cu 10% pe an. De la an la an. În jur de 34-35% din cumpărători aleg proprietăţi cu 2 camere”, a spus Sorin Oprea, reprezentantul unei agenţii imobiliare, conform sursei menționate anterior.

Prețul unui apartament cu două camere în acest an se situează la 111.000 de euro, cu 10.000 de euro mai mare decât în anul precedent. Cererea de credite pentru terenuri și locuințe a înregistrat o creștere semnificativă în primele trei luni ale acestui an, iar băncile prevăd că acest trend va continua.

„În primul rând, este raportul dintre cerere şi ofertă. Dacă ne referim la Cluj în comparaţie cu Bucureşti, oferta în piaţă este relativ mică vis a vis de cererea pe care o are piaţa din Cluj. Atât piaţa locală din Cluj, cât şi investiţiile pe care le fac oamenii care investesc in imobiliare, dar locuiesc în judeţele învecinate Clujului”, a transmis Daniel Crainic, reprezentant platformă imobiliare.

Chiar și cu creșterile recente, prețurile locuințelor din România sunt cu aproape 30% mai mici în comparație cu alte țări din regiune. Cu toate acestea, se preconizează că decalajul se va reduce treptat, deoarece tendința de creștere a prețurilor va continua în același ritm odată cu îmbunătățirea nivelului de trai, conform estimărilor economiștilor.

„Asistăm la o relaxare a standardelor de creditare şi atunci în piaţă este o adevărată bătălie în promoţii, în oferte-dobânzi promoţionale. Cererea de creditare a crescut undeva la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a explicat Irina Ştefan, expert bancar. „Dacă de azi am trece la o dobândă variabilă dobanda variabilă ar fi de peste 8%. Dar din punctul meu de vedere, în următorii 4-5 ani, IRCC-ul va avea o cotaţie mai mică”, a spus și Valentin Anghel, expert bancar.

Citește și: CUM ARATĂ CASA DE 15 MILIOANE DE EURO A LUI KATY PERRY DIN CALIFORNIA? S-A LUPTAT ANI LA RÂND PENTRU IMOBILUL DE PESTE 9000 MP