Sunt vești noi din partea guvernanților. Salariul minim brut în România ar urma să se modifice, după aplicarea directivei UE. Ministerul Muncii a anunțat că modalitatea de calcul va fi diferită, iar Blocul Național Sindincal (BNS) a precizat că aproape 15% din salariații cu CIM au salariile brute la nivelul salariului minim brut. Conform ultimelor date, venitul ar urma să se majoreze în urma unei noi formule de calcul.
Modul de calcul al salariului minim brut se va schimba, conform ultimelor date. Formula nouă ar urma să țină cont de trei aspecte. Rata anuală a inflației, puterea de cumpărare și salariul mediu brut în România ar urma să influențeze rezultatele noii formule de calcul. Noul proiect pregătit de Guvern arată că salariul minim ar putea fi 50% din câștigul mediu brut.
Formula de calcul va fi stabilită de Ministerul Muncii. Salariul minim brut pe economie va fi influențat de rata anuală a inflației, dar și de productivitatea muncii, de puterea de cumpărare și salariul mediu brut. Potrivit Blocului Național Sindical (BNS), cel mai mic salariu mediu brut pe economie a fost de 3.362 de lei, în luna februarie. Cel mai mare salariu mediu brut a fost de 37.375 de lei, tot în luna februarie.
Vezi și ROMÂNII CĂRORA LI SE VA MĂRI SALARIUL. SE ÎNTÂMPLĂ DE LA 1 IUNIE 2024
Directiva UE referitoare la determinarea salariului minim brut va fi transpusă în legislația națională. În acest sens, MMSS – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a organizat consultări cu partenerii sociali.
În martie 2024, s-a înregistrat un salariu mediu brut de 8.500 de lei și un salariu net de 5.185 de lei. Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 4.250 de lei. Prin această majorare, s-ar dori ca salariații din România să beneficieze de condiții de salarizare și de muncă decente. De altfel, salariul minim pe economie ar putea să crească la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024, potrivit declarațiilor Premierului Marcel Ciolacu, arată Realitatea Plus. La momentul actual, salariul minim pe economie în România este de 3.300 de lei.
Vă arătăm un extras din pasajul prezent în Directiva UE 2022/2041, cap. II, referitor la salariile minimie legale. Articoul 5 privind Procedura de stabilire a unor salarii minime legale adecvate arată că statele membre trebuie să respecte anumite criterii.
Ce se arată în Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană:
„Criteriile naționale să includă cel puțin următoarele elemente:
(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(c) rata de creștere a salariilor;
(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute la prezentul articol, statele membre pot folosi, în plus, un mecanism automat de ajustare a indexării salariilor minime legale, bazat pe orice criterii adecvate și în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale, cu condiția ca aplicarea mecanismului respectiv să nu conducă la o scădere a salariului minim legal.
Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.
În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.
Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani sau, în cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată cel puțin o dată la patru ani”.
Sursă foto: Pixabay