Cât va fi, de fapt, salariul minim în România de la 1 ianuarie 2024? Există trei variante pe masa Guvernului

Publicat: 14/12/2023 | 11:47
Ce se întâmplă cu salariul minim în România, în 2024

Guvernul le-a făcut promisiuni importante românilor, chiar înainte de an electoral. Salariul minim va fi majorat din 2024, iar Guvernul a pus pe masă trei variante discutate pentru anul viitor. Creșterea veniturilor încasate de români nu se va face de la 1 ianuarie, așa cum mulți așteptau. Iată planul politicienilor!

Românii au parte de vești bune pentru anul viitor. Guvernul a făcut o promisiune importantă legată de salariul minim pe economie care ar urma să crească în 2024. Majorarea nu se va face de la 1 ianuarie, așa cum probabil așteptau mulți, ci treptat. Guvernul are pe masă trei variante:

CITEȘTE ȘI: CINE ESTE ROMÂNUL CU CEA MAI MARE PENSIE DIN ȚARĂ. BĂRBATUL PRIMEȘTE LUNAR PESTE 90.000 DE LEI

  • 3.500 de lei brut, începând cu 1 iulie 2024, și 3.700 de lei începând cu 1 ianuarie 2025 (propunerea din partea patronatelor).
  • 3.700 de lei brut, începând cu 1 iulie 2024 (varianta propusă de Guvern).
  • 3.800 de lei brut, începând cu 1 iulie 2024 (propunerea avansată de sindicate).

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a ținut să precizeze faptul că sindicatele au propus o creștere la 3.800 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Guvernul propusese în același timp o majorare la 3.700 de lei, aplicabilă începând cu aceeași dată.

În ceea ce privește industria agroalimentară s-a luat în vedere menținerea aceluiași salariu minim, adică la 3.700 de lei, pentru a nu afecta venitul minim din construcții, unde este un salariu diferențiat de 4.500 de lei. Jianu susține că variantele sunt încă în faza de analiză.

Ce spune Marcel Ciolacu despre majorările din 2024

Marcel Ciolacu a anunțat că are planuri mari pentru țara noastră în 2024. Premierul României este de părere că prin bugetul de anul următor, vor continua măsurile guvernamentale de creștere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice.

CITEȘTE ȘI: CÂȚI LEI ARE SALARIU UN ROMÂN CARE LUCREAZĂ CA LĂCĂTUȘ MECANIC ÎN GERMANIA. PRIMEȘTE CAZARE, ASIGURARE DE SĂNĂTATE ȘI PRIMA DE CRĂCIUN „BABANĂ”

„Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creştere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice.

Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educaţie, aşa cum ne-am angajat, şi susţinerea tuturor drepturilor sociale.

Fondurile alocate pentru investiţii vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”, a transmis Marcel Ciolacu, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.