Este oficial! România trece la salariul minim european, anunțul fiind făcut de autoritățile române. Guvernul a luat această decizie, în concordanţă cu directiva europeană şi după mai multe consultări cu partenerii sociali. Premierul țării, Marcel Ciolacu, a vorbit despre schimbările ce vor veni începând cu data de 1 iulie 2024!
România trece la salariul minim european, anunțul fiind făcut vineri de autoritățile statului. Guvernul a luat această decizie importantă pentru salariații români, în conformitate cu directiva europeană. Premierul Marcel Ciolacu a precizat că hotărârea fost luată și după consultări cu partenerii sociali.
”Introducem, azi, salariului minim european în România, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali (…) Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie şi raportarea la productivitatea muncii”, a spus prim-ministrul țării, la începutul ședinței de Guvern.
Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim se va majora de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajaţi.
„Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
CITEȘTE ȘI: SALARIU DE 1.953 DE LEI PENTRU DOAR 2 ORE DE MUNCĂ PE ZI, ÎN ROMÂNIA. CE TREBUIE SĂ FACI
Deși salariul minim european a fost adoptat astăzi, există posibilitatea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025, notează Antena 3, pentru că mediul de afaceri de la noi nu ar fi pregătit să susțină o nouă creștere a salariului minim. Românii trebuie să știe că salariul minim european va fi format din 50-52% salariul mediu brut, plus indicatori precum: inflație, rata de creștere a salariilor din România si productivitatea. Acesta s-ar putea ridica la suma de 3800 – 4200 de lei, potrivit sursei citate mai sus.
Ministerul Muncii a anunțat că directiva europeană urmează să se aplice tuturor categoriilor de salariați. În caz contrar, există sancțiuni de până la 5000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut.
„Se prevede că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.
Proiectul de act normativ mai prevede adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire a protecției prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă.
Se prevede, de asemenea, sancționarea nerespectării dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut”, scriu reprezentanții Ministerului Muncii pe Facebook.