Cât timp trebuie să fierbi ouăle, de fapt? Respectă regula şi nu vei da greş

Publicat: 10/07/2024 | 15:16
Cât timp se fierb, de fapt, ouăle/ sursă foto: social-media

Obținerea celor mai bune ouă fierte poate fi o provocare pentru anumite persoane. Indiferent dacă doriți să obțineți ouă fierte tari sau moi, experții  vin cu sfaturi și reguli prețioase. Cât timp trebuie să fiarbă ouăle, de fapt și care este secretul pentru a obțin rezultatul dorit. 

Dacă te-ai aflat măcar o dată în postura în care ți-ai dorit să mănânci un ou fiert, însă nu ai știut cât timp trebuie să-l lași la fiert, aceste rânduri îți sunt dedicate. Fie că este vorba despre ouă fierte moi, cleioase, mai puțin cleioase, nici moi, dar nici tari sau tari există un anumit timp în care ele trebuie să fie lăsate în apa clocotită. Iată câteva sfaturi pentru obținerea rezultatului dorit. Importat de reținut este faptul că timpul de fierbere al ouălor diferă în funcție de tipul ales – găină, rață sau gâscă.

Citește și: CE A PĂȚIT ACEASTĂ TÂNĂRĂ DIN MADAGASCAR, DUPĂ CE S-A MUTAT ÎN MOLDOVA: „ACUM SÂNGELE MELE BORȘ ACRU..”

Cât timp se țin ouăle de găină la fiert, de fapt

În cazul celor care preferă ca ouăle de găină fierte moi, indicat este să fie lăsate la fiert între 1 – 5 minute. Cu fiecare minut în plus, gălbenușul se coagulează mai mult. În cazul în care îți dorești ouă fierte tari, specialiștii recomandă să le lăsați să fiarbă între 8 și 15 minute.

sursă foto: foodspot.ro

Cât timp se fierb ouăle de rață sau cele de gâscă

Față de ouăle de găină, ouăle de gâscă se fierb în mod diferit. Acestea au coaja mai groasă și au o dimensiune puțin mai mare – cu aproximativ 50% mai mari decât ouăle de găină. Totodată, textura albușului este diferită – aproape transparent, este mult mai mare decât al unui ou de găină. Înainte de fierbere, experții recomandă să fie ținute la temperatura camerei jumătate de oră. În caz contrar, ouăle care sunt scoase de la frigider și puse imediat la fiert vor crăpa în timpul gătirii.

Dacă dorești să gătești un ou de gâscă mai moale – indicat este să-l lași la fiert timp de 10- 12 minute, iar dacă le dorești mai tari – între 13 și 15 minute. Oul de rață are coaja mai subțire, astfel că se lasă la fiert timp de 6-7 minute (pentru obținerea unui ou moale) sau 9-10 minute pentru a obține un ou fiert tare.

Citește și: JOB PLĂTIT CU 100 DE EURO PE ZI. PARE UN VIS, DAR NU E: „+ MÂNCARE + HOTELURI”