Persoanele care și-au schimbat numele, după căsătorie, riscă să primească o amendă substanțială în cazul în care nu merg să își schimbe și buletinul. Iată care este termenul limită în care poți demara această acțiune, pentru a nu încălca nicio lege.
Cei care aleg să-și unească destinele în fața ofițerului stării civile și în fața lui Dumnezeu, trebuie să știe câteva aspecte legate de schimbarea cărții de indentitate.
Femeile, care aleg să se căsătorească în România, pot opta pentru a rămâne cu numele de familie pe care îl au sau pentru a-l prelua pe cel al soțului. De asemenea, există și câteva aspecte de care trebuie să se țină cont, mai exact, un bărbat care se căsătorește va putea prelua numele de familie al soției sau cele două nume de familie se pot reuni, la cererea soților.
Oricum ar fi, unul sau chiar ambii parteneri vor fi nevoiți să își schimbe buletinul, altfel riscă amenzi din partea statului român. În prezent, o astfel de amendă poate ajunge chiar și la 100 de lei. Deși nu este vorba de o sumă prea mare, majoritatea persoanelor aleg să se conformeze și să își schimbe în timp util actul de identitate.
Pentru a face asta, ai la dispoziție 15 zile în care să depui o cerere la Serviciul de Stare Civilă. Această cerere va trebui să fie însoțită de un exemplar din Monitorul Oficial, unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui în copie și în original.
În prezent, statul român a implementat un program prin care se oferă buletinele electronice sau cu cip, valabile inclusiv pentru nou născuți. Cei care vor să dețină unul vor fi nevoiți să achite o sumă de 67 de lei, urmând ca în viitorul apropiat acesta să devină gratuit.