Caz bizar la Judecătoria Vaslui, unde un șofer recalcitrant, cercetat într-un caz de ultraj, a fost achitat după ce procurorul a decis că „nu există interes public pentru urmărirea faptei”. Bărbatul a ajuns în atenția oamenilor legii după ce trimisese mai multe mesaje de amenințare unui polițist care i-a luat permisul. Cum s-a întâmplat totul?
Un dosar din arhiva Judecătoriei din Vaslui arată cum a scăpat basma curată un șofer după ce a amenințat un polițist. Mai exact, povestea începe atunci când șoferul a fost oprit în trafic. Iar pentru că mirosea a alcool, polițistul a cerut ca bărbatul să fie testat. Acesta a refuzat, așa că a fost dus la spital pentru recoltarea probelor de sânge. A refuzat și de această dată să se conformeze, în consecință pe numele lui a fost deschis un dosar penal pentru refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Mai mult, permisul de conducere i-a fost reținut.
(CITEȘTE ȘI: UN POLIȚIST RUTIER DIN ALBA-IULIA A FOST LOVIT DE O ȘOFERIȚĂ ÎN VÂRSTĂ DE 62 DE ANI! OMUL LEGII DIRIJA TRAFICUL DIN ZONĂ)
După întreaga întâmplare, șoferul a mers acasă, însă gândul că nu mai are permis nu i-a dat pace. Așa că a încercat să îl obțină înapoi amenințând polițistul. Bărbatul l-a căutat pe acesta pe Facebook și i-a lăsat numeroase mesaje de amenințare și chiar l-a sunat de câteva ori pe videocall pentru a-și face dreptate.
„Tu mi-ai făcut hârtiile astea! O să stai cu permisul ăsta de gât, şi eu nevasta ta”; „Durează 23 de ore, alege tu când începe numărătoarea, câine..”; „Cât mai ai până ieşi din tură, şobolanule..”; „Ce mi-ai făcut tu mie, trebuie să-ţi pară rău, adu-mi permisul înapoi mâine, te rog frumos!”, sunt câteva din mesajele trimise către polițist.
Așa cum era de așteptat, un nou dosar penal, pentru ultraj de această dată, a fost deschis pe numele șoferului recalcitrant. Bărbatul și-a recunoscut fapta și a mărturisit că după ce a ajuns acasă a consumat băuturi alcoolice pentru că era foarte supărat că și-a pierdut permisul. Așa că aflat sub aburii alcoolului l-a căutat pe polițist pe rețele sociale.
„A identificat o fotografie care corespundea cu cea a poliţistului, aşa că i-a trimis mai multe mesaje, într-un fel în scop de răzbunare, pentru că era nervos. L-a contactat şi prin apeluri video pentru a discuta despre dosarul penal. Ulterior, realizând că ceea ce a făcut este greşit, a şters mesajele trimise”, se arată în datele de la dosar.
Deși bărbatul era clar vinovat, procurorul constatând că fapta de ultraj există, s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. Decizia procurorului de caz a fost confirmată și de Judecătoria Vaslui, sentința fiind definitivă.
„Nu mai există interes public în urmărirea faptei, raportat la conţinutul faptei, la scopul urmărit şi la existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse prin săvârşirea infracţiunii, dar şi la persoana suspectului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii”, se arată în motivarea procurorului.