In zilele toride de vara, nimic nu poate fi mai delicios decat un rasfat rece si dulce, adica o inghetata. Daca faci parte din categoria celor care au devenit dependenti de acest desert, este bine sa stii care sunt avantajele si dezavantajele consumului de inghetata.
Induce starea de buna dispozitie Cercetatorii de la Institutul de Psihiatrie din Londra au demonstrat ca inghetata actioneaza asupra centrilor placerii din creier intr-un mod similar cu ascultarea muzicii preferate. Dupa scanarea creierului unor persoane care au mancat inghetata de vanilie, cercetatorii au concluzionat ca aceasta actioneaza asupra „zonelor fericirii” datorita unei substante numite triptofan, care se gaseste in lapte si in frisca – principalele ingrediente ale produsului. Previne depresia si inlatura senzatia de foame! Triptofanul ia parte la sinteza serotoninei, supranumita si hormonul fericirii. La randul ei, serotonina este unul dintre cei mai importanti neuromediatori din creier, cea care este responsabila de starea noastra de buna dispozitie, prevenind depresia. In-ghetata cu ciocolata contribuie la eliberarea de endorfina, care este un hormon al placerii, si de fenamina, un excitant cerebral care inlatura temporar somnul si foamea. Culmea! Slabesti mancand Unele tipuri de inghetata au un continut scazut de grasimi, fiind chiar recomandate in curele de slabire. In cazul in care vrei sa dai jos cateva kilograme nedorite va trebui sa consumi doar inghetata care are sub 20% grasime. Produsele care nu contin zahar, in general au indulcitori artificiali cu efect laxativ. Creste riscul bolilor de inima! Specialistii avertizeaza, totusi, asupra faptului ca textura fina, cremoasa si savoarea sunt date in mare masura de stabilizatori, coloranti si gelatina care pot afecta serios sanatatea. In cazul in care suferi de afectiuni cardiovasculare sau obezitate, nutritionistii spun ca nu este bine sa abuzezi de acest desert. Continutul bogat in zahar si in grasimi saturate creste riscul bolilor de inima, diabetului, cariilor dentare, astm bronsic sau sensibilitate la alergii. Produsul din comert iti pune in pericol sanatatea! Consuma inghetata preparata in casa, din lapte, smantana sau iaurt, oua, frisca, zahar si cacao. Lactatele care intra in compozitia desertului il transforma intr-o sursa de calciu necesar pentru oase si dinti. Inghetata de la magazin poate contine conservanti, gelatina si stabilizatori care iti pot deregla imunitatea sau iti pot afecta stomacul! Pentru pregatirea acesteia ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 de grame de zahar; 200 de mililitri de lapte; un ou; 20 de grame de cacao; un plic de zahar vanilat; 500 de grame de frisca. Mod de preparare: Laptele, zaharul si oul se fierb la foc potrivit, amestecand continuu. Dupa ce iei vasul de pe foc, adauga praful de cacao si zaharul vanilat si lasa-l sa se raceasca. Separat, bate frisca si toarna compozitia peste ea, amestecand usor pana la omogenizare. Toarna intreaga cantitate in forme pe care apoi pune-le la con-gelator.