Cât era salariul Elenei Ceaușescu și cum îl cheltuia în fiecare lună
În preajma sărbătorilor de iarnă, soții Ceaușescu reprezintă unul dintre cele mai amplu subiecte discutate. Recent, s-a vorbit despre salariul pe care Elena Ceaușescu îl încasa și s-a dezvăluit cum îl cheltuia în fiecare lună. Dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și soția lui au fost împușcați pe 25 decembrie 1989, după ce au fost condamnați la moarte pentru crime împotriva umanității.
Citește și: “Era diabolică”. De ce lipea Elena Ceaușescu o bucățică de scotch în cada din baia lui Nicolae Ceaușescu
Cât era salariul Elenei Ceaușescu și cum îl cheltuia în fiecare lună
Puțini oameni știu că Elena Ceaușescu a fost vicepremier, dar și cercetător științific cu carte de muncă. În aceste condiții, ea avea două salarii: unul de la Guvern, altul de la Institutul de Cercetări Chimice din București (ICECHIM). Conform mărturiilor făcute de istorici, ea era pasionată de bijuterii și haine de blană – avea peste 40, iar uneori se schimba chiar si de 3 ori pe zi. Majoritatea hainelor sale erau făcute în România, la APACA, însă erau replici după mari branduri, în special Chanel. Iar valoarea acestora era destul de mare… la fel și cea a bijuteriilor, motiv pentru care o mare parte din veniturile sale o dădea pentru aceste “slăbiciuni”.
Citește și: Ce poreclă rușinoasă avea Elena Ceaușescu. Motivul: Nu purta niciodată lenjerie pe sub rochii sau fustițe
În 1967, Elena Ceaușescu a devenit doctor în chimie, cu teza “Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. Ea a lucrat în calitate de cercetător științific la ICECHIM cu acte în regulă și, ulterior, a ocupat funcția de director general. De aici, soția lui Nicolae Ceaușescu câștiga un salariu de 6.000 de lei. Din 1983, a ajuns vicepremier în Guvernul condus de Constantin Dăscălescu. De aici, ea mai primea încă 15.000 de lei. Astfel, venitul său ajungea la 21.000 de lei, au dezvăluit istoricii, relatează click.ro. Dar cum tot luxul îi era asigurat de stat, aceștia spun că Elena Ceaușescu depunea toți banii la CEC pe numele celor trei copii și al nepotului său, fiul lui Valentin.
“La început făcea depunerile personal, după care a început să-l trimită ba pe șoferul personal, ba pe coafeză sau pe menajeră”, a povestit profesorul universitar Lavinia Betea.
După Revoluție, banii Elenei Ceaușescu au dispărut și nu s-a aflat niciodată unde a ajuns întreaga sa averea. Asta înseamnă: economiile ei, bijuteriile, blănurile, pantofii, gențile de firmă, dar și alte accesorii.
Citește și: Imagini din celula în care au stat Elena și Nicolae Ceaușescu. Locul unde au fost executați dictatorii
Elena Ceaușescu – biografie
Elena Ceaușescu (născută pe 7 ianuarie 1916 în Petrești, județul Dâmbovița) a urmat doar trei clase primare, iar într-a IV-a, ea a fost lăsată repetentă. La acea vârstă fragedă, a abandonat școala și a lucrat o vară sau chiar două la câmp. Ulterior, și-a părăsit satul natal pentru București, unde a stat cu fratele ei, Gogu și soția acestuia, Adela.
Primul serviciu pe care l-a avut Lenuța Petrescu, așa cum se numea înainte să se căsătorească cu Nicolae Ceaușescu, a fost ca muncitoare necalificată într-o fabrică de produse farmaceutice. După un timp și cu ajutorul fratelui său, ea și-a găsit un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard. În urma războiului, Elena Ceaușescu a devenit laborantă la un laborator chimic. Iar după 1937, când a intrat în Partidul Comunist, viața acesteia a început să se schimbe total.
În 1945, Elena Ceaușescu s-a angajat ca secretară la Ministerul de Externe însă a fost demisă pentru incompetență. Această situație era văzută ca incompatibilă cu calitatea ei de soție a unui personaj de seamă al conducerii de partid, cum era pe atunci Nicoale Ceaușescu, drept pentru care, la ordin, s-a înființat, în cadrul Facultății de Chimie Industrială, la Institutul Politehnic din București, un curs fără frecvență pe care l-a urmat. Așa a dobândit titlul de inginer chimist.