Cât durează perioada de incubație a lui Omicron. Simptomele sunt total diferite față de varianta Delta a coronavirusului
Varianta Omicron a COVID-19 a devenit rapid dominantă în întreaga lume, însă, din fericire, în ciuda numărului de cazuri record, mortalitatea rămâne destul de scăzută comparativ cu Delta.
Omicron a fost detectat în cel puțin 110 de țări până în prezent, precum Țările de Jos, Germania și Coreea de Sud reimpunând măsuri de izolare pentru a încetini răspândirea acestuia.
Un aspect al variantei Omicron care a devenit clar în ultimele săptămâni este modul în care diferă de tulpina originală COVID.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății a estimat că simptomele au durat între două zile și două săptămâni pentru a se materializa în cazurile de persoane infectate cu prima tulpină de coronavirus, se crede că varianta Omicron incubează mult mai repede, mai aproape de trei până la cinci zile.
„Analiza recentă de la Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit sugerează că fereastra dintre infecție și infecțiozitate poate fi mai scurtă pentru varianta Omicron decât varianta Delta”, a declarat secretarul britanic pentru sănătate, Sajid Javid.
Acest lucru ar explica de ce s-a răspândit atât de rapid și cu succes, deoarece scurtarea perioadei de incubație oferă pacienților o fereastră mai scurtă între bănuiala că au contractat virusul și apariția simptomelor, ceea ce face mai puțin probabil ca un rezultat pozitiv al testului să fie înregistrat.
O perioadă mai scurtă de incubație „face un virus mult, mult, mult mai greu de controlat”, a avertizat recent Jennifer Nuzzo, epidemiolog la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.
O altă caracteristică a Omicron care îl face mai greu de detectat decât alte tulpini este că simptomele sale diferă oarecum de cei trei indicatori primari la care am învățat să fim atenți: tuse, febră și orice pierdere a gustului sau a mirosului.
Care sunt simptomele care ar putea anunța că te-ai infectat cu Omicron
Semnele de avertizare timpurii pentru noua variantă, prin contrast, includ dureri în gât, dureri de spate, un nas care curge sau e înfundat, dureri de cap, dureri musculare și oboseală, strănut și transpirații nocturne.
Dovezile actuale din cazurile Omicron analizate în Marea Britanie arată că pacienții se vor recupera în medie de cinci zile până la o săptămână, deși unele dintre simptome precum tusea și oboseala pot persista mai mult timp.
S-au raportat, de asemenea, dificultăți de respirație în cazuri mai severe, care s-a văzut că durează până la 13 zile după, potrivit The Independent.
În mod obișnuit, se crede că persoanele care suferă de COVID sunt infecțioase pentru alții cu aproximativ două zile înainte ca primele lor simptome să înceapă să se materializeze și pentru aproximativ 10 zile după.