În ultimele decenii consumul de unt a fost pe nedrept contestat ca fiind unul din alimentele care duc la boli cardiovasculare. Oamenii au fost încurajaţi să cumpere, în schimb, margarina, un alt produs controversat. Cât de sănătos este untul, de fapt? Unii nu ar renunţa la el, în timp ce alţii îl condamnă.
Cât de sănătos este untul? Cercetătorii au arătat că 20% din grăsimea din unt se formează din acizi graşi de lanţ scurt şi mediu. Aceştia sutn utilizaţi direct ca energie şi nu rămân în sânge suficient de mult pentru a afecta semnificativ nivelul grăsimililor.
Deşi untul ridică colesterolul din sânge, efectele sale pe termen scurt sunt mai degrabă benefice. Cele mai multe grăsimi saturate sunt neutre, dar cele găsite în untul de cocos şi cel de cacao sunt chiar benefice pentru sănătatea omului. În ceea ce priveşte consumul de unt în favoarea celui de margarină, atâta vreme cât consumi unt din lapte nepasteurizat, care conţine grăsimi digerabile, este mult mai sănătos decât margarina, care conţine grăsimi foarte greu digerabile pentru organism.
Untul conţine multe vitamine foarte importante pentru sănătatea noastră, vitamine ca A, E şi K2. Vitamina K2 este foarte importantă pentru sănătate, consumul scăzut al acestei vitamine a fost asociat cu boli cardiovasculare, boli de oase şi chiar cancer.