Cât de sănătoase sunt energizantele? Cercetătorii ai spun că băuturile energizante sunt doar substitute vitaminice cofeinizate, dar mai periculoase pentru sănătate.
Cât de sănătoase sunt energizantele? Băuturile energizante sunt o invenţia a omului, însă ingredientele sunt folosit pentru revigorare şi tonice de multe secole. Energizantele sunt folosite de multe ori în situaţii de oboseală.
Energizantul este căutat de studenţi, în perioada în care au de învăţat pentru examene sau lucrează la diverse proiecte, de şoferii care au mult de condus sau de cei care au mult de lucru la birou. Îţi trebuie o singură cutie de energizant şi deja de simţi mult mai voios şi mai vivace.
În primul rând trebuie să spunem ce conţine un energizant. Toate aceste băuturi au cafeină, care are efect stimulator. O cutie are, în medie între 400 şi 1.000 de mg şi de taurină. Este un amoni-acid care se acumulează în ţesutul muscula, îmbunătăţeşte munca muşchiului cardiac. De curând, medicii au afirmat că nu are nici un efect asupra organismului.
De asemenea, energizantele mai conţin carnitină, o componentă a celulelor umane, care contribuie la arderea rapidă a acizilor graşi. Un energizant conţine şi gurana şi ginseng, plante medicinale cu efect tonic. Mai are un complex vitaminic B, necesare pentru funcţionarea normală a sistemului nervos, în special a creierului. Melatonina este o altă substanţă conţinută de energizant. Este extrasă din ceaiul verde şi ajută, de obicei, la suportarea mai uşoară a foamei şi la scăderea ponderală.
Potrivit medicilor, dacă eşti o persoană sănătoasă, care are nevoie să se înveselească şi să îşi crească activitatea mentală, poţi bea un energizant. Acestea sunt de mai multe tipuri. Cele pe bază de cafeină sunt potrivite pentru cei care lucrează mult, iar cele cu vitamine şi carbohidraţi sunt pentru persoanele care au de lucru din punct de vedere fizic.
E recomandat să nu beţi mai mult de două cutii într-o zi. Altfel, vă poate creşte în mod semnificativ tensiunea arterială sau glicemia. De asemenea, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială ar trebui să evite să nea aceste băuturi. Efectul unei băuturi energizante ţine, în medie, 3 – 5 ore, după care organismul are nevoie de o pauză.
De asemenea, o mare greşeală pe care o fac mulţi la distracţie, este să amestece tonicele cu alcoolul. Cofeina creşte tensiunea arterială, iar efectul este intensificat de mai multe ori în combinaţie cu alcoolul. O persoană care are probleme cardiace de care poate nu ştie poate dezvolta rapid o criză hipertensivă şi poate duce la complicaţii serioase.