Cât de sănătoasă este shaorma, de fapt. Expertiza surprinzătoare a dr. nutriționist Mihaela Bilic
Mihaela Bilic spune cât de sănătoasă este șaorma, de fapt. Medicul nutriționist a făcut o expertiză surprinzătoare a gyros-ului, la care mulți nu se așteptau. Acest deliciu a fost printre cele mai comandate produse de către români, iar specialista ne spune dacă este sănătos sau nu. Verdictul expertei în nutriție!
Mihaela Bilic a vorbit despre gyros sau șaorma, fiind printre cele mai comandate de către români. Aceștia preferă să consume acest deliciu gata făcut de către șaormerii și dau comandă la curier, să le vină direct acasă. Medicul nutriționist a dezvăluit când s-au consumat cele mai multe șaorma, fiind printre preparatele comandate cel mai mult de către români. Se pare că, pe data de 8 martie, de Ziua Femeii, s-a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros, la nivel național.
„Gyros sau șaorma? Potrivit datelor Glovo, platforma care oferă acces la o varietate mare de produse, românii sunt cei mai avizi consumatori de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Depășind capitale precum Belgrad sau Sofia, bucureștenii și orădenii au comandat în ultimul an cele mai mari cantități de gyros.
Gyros-ul, sărbătorit anual pe 1 septembrie, este ales frecvent pentru masa de seară, 1 din 3 Gyros fiind comandat în intervalul orar 18:00-20:00. Cele mai multe comenzi sunt înregistrate vinerea, iar peste 20% dintre comenzi sunt plasate pe durata weekend-ului. În ceea ce privește compoziția, varianta cu carne de pui este cel mai consumat sortiment, fiind urmat de porc.
Raportat la datele din ultimul an, cele mai multe comenzi de gyros sunt înregistrate în sezonul de primăvară, în mod special în luna aprilie. Cu toate acestea, pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, Glovo a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros la nivel național.Titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 bucăți, în medie 14 gyros/lună. Pe de altă parte, un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă cu gyros”
Cât de sănătoasă este șaorma, de fapt
Mihaela Bilic le transmite românilor că șaorma sau gyros-ul sunt la fel din punct de vedere nutrițional. Cine stă bine la capitolul siluetă poate lua un gyros cu de toate, cine vrea să consume mai puține calorii mai poate tăia din cartofii prăjiți și din sosuri. Specialista în nutriție consideră că mai bine românii ar alege o șaorma sau un gyros decât fast-food-ul pe model american.
„Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți! Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi mai apreciate de români, față de varianta cu vită/miel și condimentele orientale din șaorma.
Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat”, a mai spus medicul, într-o postare pe Facebook.