Cât de pregătită este România la capitolul arme? Ce dotări și lipsuri are

Publicat: 16/05/2022 | 22:00
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Războiul din Ucraina a generat panică în rândul oamenilor, că ar putea să se extindă și în alte țări, dar și o destabilizare în Europa. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat cât de pregătită este România la capitolul arme, ce dotări și lipsuri are.

În cadrul unui interviu, Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat cât de pregătită este țara noastră la capitolul arme, de ce dotări dispune, dar și despre lipsurile pe care le întâmpină în acest moment. Acesta a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei.

Vezi și ARMATA ROMÂNĂ FACE ANGAJĂRI. SUNT DISPONIBILE PESTE 1000 DE POSTURI

România nu este direct amenințată nici de Rusia, nici de alt stat potențial inamic, în acest moment. De asemenea, nu există alte elemente care să anticipeze că războiul din Ucraina ar putea să provoace un conflict între Rusia și NATO.

Cât de pregătită este România la capitolul arme?

România dispune de scutul de la Deveselu, dar care nu este îndreptat împotriva Rusiei. Acesta vizează eventuale atacuri cu rachete din Orientul Mijlociu. De asemenea, țara noastră dispune și de sisteme de protecție anti-rachetă Patriot.

Totodată, România se confruntă și cu lipsuri. De exemplu, Forţele Navale ale Armatei Române au nevoie de corvete şi fregate, pentru a asigura Marea Neagră. Pe de altă parte, anumite programe de înzestrare ale Forțelor Navale sunt fie întârziate, fie blocate. S-a pus accent pe programele de înzestrare pentru forțele terestre.

Țara noastră va beneficia și de blindate noi. În Capitală se vor fabrica sute de blindate Piranha 5 pentru Armata Română. De asemenea, vor fi fabricate și pentru potențialele viitoare comenzi pentru export.

”Va trebui să vedem ce facem cu programele pentru înzestrarea cu transportoare amfibii blindate 8×8 şi 4×4 pentru că ceea ce producem împreună cu Mowag şi prin General Dynamics nu ar fi fost suficiente. E vorba numai de 227 de transportoare, ori necesarul de transportoare 8×8 şi mai ales 4×4 e destul de mare. Mai sunt probleme legate de programul elicopterelor. Dacă continuăm modernizarea celor pe care le avem în dotare, ele într-o anumită măsură pot fi considerate ca intrate într-un grad de uzură morală. Sau vom avea elicoptere de atac şi de transport moderne. Iată că sunt destule exemple legate de programe care trebuie să continue”, a transmis Generalul Virgil Bălăceanu pentru Adevarul.ro.

Citește și CE SALARII AU MILITARII ROMÂNI ÎN 2022. MINISTERUL APĂRĂRII A TRIPLAT SOLDELE PENTRU REZERVIȘTII VOLUNTARI

Totodată, Generalul susține că România ar putea și ar trebui să producă o mare parte din armamentul necesar. În acest moment, țara noastră importă pulbere, dar fabrică sisteme de comandă și control și softuri.

„Am importat muniţie, nu numai pulbere, din Brazilia. Mai ales că era vorba despre muniţie pentru tunurile de 30 de milimetri pe maşinile de lupta ale infanteriei, de exemplu. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai imporţi muniţie, însă poţi să imporţi muniţie cum ar fi rachetele anti-tanc, rachetele anti-aeriene, dar nu mergi pe importul de muniţie pentru muniţia de infanterie sau muniţia de artilerie clasică”, a mai transmis acesta.

Sursă foto: Pixabay