Mulți români preferă să bea cafea de la tonomat atunci când sunt pe grabă sau nu au prea mulți bani la dispoziție. Specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că băutura poate avea efecte nocive asupra organismului. Cei care vor să își înceapă dimineața cu o cafea sunt sfătuiți să găsească alte alternative.
Automatele sunt o soluție rapidă și ieftină pentru cei care vor să se bucure de băuturi calde la primele ore la dimineții. Aparatele sunt folosite în special de elevi, studenți, dar și de muncitorii care nu își permit să plătească mulți bani pe o băutură din cafenea.
Cu toate acestea, consumatorii nu cunosc riscurile la care se expun atunci când aleg să consume o astfel de băutură.
Cafeaua este un lichid obţinut din pulberi solubili, adică un amestec de E-uri. Specialiștii trag un semnal de alarmă și explică faptul că băutura conţine aplatoxine, substanţe care pot fi cancerigene și cadmiu, o substanţă la fel de toxică pentru organismul nostru.
Potrivit producătorilor, o cafea conţine pudră de cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate, proteină de lapte, emulgatori, cafea instant şi sare iodată.
CITEȘTE ȘI: CE SPUN SPECIALIȘTII DESPRE CONSUMUL EXCESIV DE CAFEA. RISCURILE LA CARE NE EXPUNEM
Celebra cafea cu lapte (caffe latte) conţine în majoritatea aparatelor: apă, zahăr, lapte praf semidegresat, zer praf, lactoză, cafea solubilă şi urme de soia.
Un pahar de capuccino de la automat conţine şi carboximetilceluloză, un agent de îngroşare din care se face hârtia.
Medicii spun că băutura de la tonomat se absoarbe de organism de cinci ori mai greu. Două pahare de cafea pe zi pot duce în timp la formarea de pietre la rinichi. De asemenea trebuie să mai știm și faptul că apa poate sta uneori chiar și o săptămână în aparate, iar acest lucru ne afectează sănătatea.
Şi curăţenia lasă de dorit în tonomate. Mii de microbi pătrund în corpul nostru zilnic fără să ne dăm seama, dacă igienizarea nu se face corespunzător.