Testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile de infectare cu COVID-19. Medicii avertizează că această metodă de identificare a infectării cu COVID-19 este doar pe jumătate sigură că cei infectați sunt depistați la timp.
Doar 1 din 2 persoane confirmate pozitiv la testarea RT-PCR este identificată corect și de testele rapide. Este rezultatul îngrijorător al unui studiu demarat de o reputată rețea de sănătate din România.
Medicul Radu Țincu ridică un semnal de alarmă în rândul celor care aleg să folosească testele rapide. Metoda prin care se face recoltarea trebuie să fie una corectă, fără abateri de la reregulile impuse:
„Depinde cum recoltăm testul. E extrem de important ca el să fi recoltat corect şi depinde când îl recoltăm”, atrage atenția medicul Radu Țincu.
Cât de eficiente sunt testele rapide? Ei bine, peste 66% din testele raportate oficial sunt acele teste rapide:
”Dacă am avut un contact cu o persoană bolnavă ieri, de exemplu, degeaba recoltăm testul a doua zi, pentru că e nevoie de o perioadă de câteva zile pentru a avea suficientă încărcătură virală şi a deveni pozitiv testul. Testul suprem pentru diagnostic îl reprezintă în continuare testul PCR.
În schimb, dacă testul rapid este pozitiv, de cele mai multe ori el este confirmat ulterior de testul PCR, deci pozitivitatea unui test nu este fals pozitivă”, a explicat medicul ATI Radu Ţincu la Antena 3.
Cazurile de coronovirus au explodat în București. Rata de infectare a crescut, din nou, vineri, în Capitală, aceasta fiind calculată la 12,24 la mie, după ce joi era de 11,49 la mie. Potrivit datelor DSP București, joi, incidența era de 11,49 la mie, în creștere față de miercuri, când Capitala a era la 10,93 la mie.
Sursa foto: Pixabay.ro