Cât de des se schimbă lenjeria de pat, de fapt! Ce poți să pățești dacă o folosești mai mult 

Publicat: 07/02/2023 | 17:09

Câte case, atâtea obiceiuri, însă acest principiu nu îl putem aplica și atunci când vine vorba de lenjeria de pat și cât de des ar trebui schimbată aceasta. Specialiștii au arătat că lenjeria de pat are o „durată de viață” mai mică față de cea pe care o cred majoritatea românilor. Aceasta trebuie schimbată destul de des, în caz contrar atrăgând consecințe, unele chiar grave.

Oamenii petrec aproape o treime din zi în pat, așa că lenjeria pe care aceștia stau trebuie să fie mereu curată. Nu este nevoie să o schimbăm zilnic, însă specialiștii spun că lenjeria de pat ar trebui schimbată săptămânal. În caz contrar, aceasta adună bacterii care pot duce ulterior la tot felul de afecțiuni, alergii și probleme de piele.

Așadar, în general lenjeria de pat trebuie schimbată săptămânal. Însă, există și cazuri în care aceasta trebuie înlocuită mai repede. Cei care suferă de alergii, de astm, sunt sensibil la praf trebuie să schimbe lenjeria de două ori pe săptămână. De asemenea, în cazul în care avem o afecțiune sau o leziune ce intră în contact cu așternuturile sau dacă dormim în pat cu un animal, lenjeria trebuie schimbată la câteva zile.

(CITEȘTE ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ, DE FAPT, CÂND MĂNÂNCI CARTOFI PRĂJIȚI ÎN ULEI. CUM NE AFECTEAZĂ ALIMENTELE GĂTITE ÎN ULEI, PE TERMEN LUNG)

Schimbarea săptămânală a lenjeriei, un lucru esențial

Cei care nu își schimbă regulat așternuturile se expun la tot felul de complicații. Lenjeriile adună fungi, bacterii, polen, reziduri animale, secreții corporale, transpirație și celule de piele. Toate acestea, în timp, pot produce diverse probleme de sănătate.

Așternuturile murdare pot produce dermatită de contact, pot declanșa eczeme. De asemenea, cei care suferă de astm sau alergii pot declanșa afecțiunile sau chiar le pot agrava dacă dorm pe o lenjerie de pat neschimbată. Mai mult, un studiu recent a demonstrat că prin așternuturile murdare se pot transmite și contacta infecții.

(VEZI ȘI: CE SE ASCUNDE, DE FAPT, SUB RAFTURILE DIN MAGAZINE. UN TÂNĂR A DEZVĂLUIT SECRETUL PE CARE ANGAJAȚII NU VOR SĂ-L CUNOȘTI)