Este bine să bei apă în timpul mesei? Are acest obicei efecte negative asupra organismului nostru? Care sunt riscurile la care ne expunem? Intervine în procesul digestiv şi ne ajută să slăbim?
Este bine să bei apă în timpul mesei? Specialiştii nutriţionişti recomandă ca în fiecare zi să încercăm să menţinem cele trei mese obligatorii: micul-dejun, prânzul şi gustarea de seară. Chiar dacă suntem la cură de slăbire, sau doar ne străduim să mâncăm echilibrat, este bine să ne obişnuim organismul cu mesele regulate.
Dar ce ne facem dacă în timp ce mâncăm simţim nevoia să bem apă? Există însă mai multe mituri legate de consumul de apă înainte, în timpul sau după masă.
Este bine să bei apă în timpul mesei? Nutritionistii susţin că dacă veţi consuma apă înainte de a mânca, senzaţia de saţietate se va amplifica şi astfel veţi evita consumul de alimente în exces. Desigur că aţi auzit măcar o dată în viaţă pe cineva spunând “să mănânci până te saturi” sau “să nu te ridici de la masă până nu termini tot din farfurie”.
Aceste mituri absurde pot duce în timp la obezitate sau alte afecţiuni ale sistemului digestiv. De aceea, nutriţioniştii trag un semnal de alarmă, susţinând că mai bine bei apă înainte de masă, decât să mănânci până te saturi.
Cu cât stomacul este mai plin de apă, cu atât va rămâne mai puţin loc pentru alimentele bogate în grăsimi, zahăr şi calorii. Apa la temperatura camerei, băută înainte de masă protejează pereţii stomacali, iar studiile au demonstrat că cei care au băut două pahare cu apă înainte de masă au consumat între 78 şi 95% mai puţine calorii.
Este bine să bei apă în timpul mesei? Un alt mit este legat de faptul că apa băută în timpul mesei este un gest greşit pe care îl facem pentru că împiedică o digestie corectă. Însă, sucurile gastrice sunt secretate în funcţie de tipul de aliment consumat. Mai mult, un alt mit fals este că, dacă vom consuma acest lichid vital în timpul mesei, vom provoca retenţia de apă în organism.
Această convingere nu este adevărată, ba dimpotrivă, apă pe care o bem stimulează buna funcţionarea a rinichilor, indiferent de momentul în care este consumată. Dacă totuşi beţi apă în timpul mesei şi, deşi aţi consumat alimente uşoare aveţi senzaţia de balonare, este indicat să renunţaţi la acest obicei. De asemenea, dacă nu beţi deloc apă şi aveţi o digestie foarte lentă este recomandat să consumaţi un pahar după ce aţi servit masa.