Toți românii care vor să-și facă pașaport trebuie să știe acest lucru. Iată lista de taxe pe care trebuie să le plătești și ce documente trebuie să ai la tine!
Cetățenii români care vor să-și facă pașaportul în 2024 trebuie să țină cont de o listă de taxe și reguli pentru întocmirea documentelor. Chiar dacă în Uniunea Europeană românii pot călători doar în baza buletinului, pentru a călători în afara uniunii aveți nevoie de pașaport. Marea Britanie este una dintre țările în care vă trebuie un astfel de document, deoarece aceasta a ieșit din UE pe data de 1 ianuarie 2021.
Citește și: 1.200 LEI ÎN PLUS LA SALARIU PENTRU ACEŞTI ROMÂNI, DIN IANUARIE 2024. CONDIŢIA UNICĂ
Anul acesta, modalitatea de a obține pașaportul s-a simplificat. Este extrem de simplu să-l eliberezi dacă știi ce taxe trebuie să plătești și de ce documente ai nevoie. Mai mult, autoritățile au introdus și opțiunea de programare online pentru a evita timpul pierdut la cozi.
În cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar, aveți nevoie de:
Taxele pentru obținerea documentului pot varia în funcție de tipul acestuia, dar și de vârstă. Iată cât un pașaport în anul 2024!
Unde poți plăti taxele pentru obținerea pașaportului?
Începând de la data de 7 septembrie 2020, taxele pentru eliberarea pașaportului se pot achita la casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank, fizic, dar și online, prin platforma de plați online Ghiseul.ro.
Citește și: CE SALARIU ARE UN SHAORMAR DIN BUCUREȘTI. VENITURILE DEPĂȘESC 1.000 DE EURO PE LUNĂ
Orice metodă de plată a taxelor de pașaport alegeți, chitanța de plată trebuie să conțină următoarele date:
Pentru a evita cozile și timpul pierdut la acestea, dar și pentru a-ți elibera rapid pașaportul, poți alege varianta programării online. Aceasta se poate realiza foarte simplu pe platforma epasapoarte.ro. Este important de știut că aceste programări se respectă în totalitate, iar dacă întârziați chiar și 3-4 minute, o puteți pierde.
De asemenea, din data de 20 martie 2023, programările online pentru pașapoarte pot fi realizate şi pe platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne.