Primele roșii românești și-au făcut apariția pe tarabele din piețe în perioada Paștelui. Prețul lor a explodat, la acea vreme, fiind mult mai mare decât al celor din export. Tocmai din acest motiv, nu multă lume și-a permis să le pună pe masă. Ei bine, sezonul lor a venit acum, iar oamenii se îngrămădesc să cumpere.
Suntem în sezonul roșiilor românești, gustoase, la un preț accesibil, pentru buzunarele fiecăruia. Dacă atunci când au apărut în piețele de la noi, nu toți românii au avut bani să cumpere, iată că acum lucrurile s-au schimbat. Prețul lor a scăzut, sunt mult mai bune, iar lumea se îngrămădește să le cumpere. Nu le mai găsești doar pe tarabe, ci și pe marginea drumului, direct de la producători. De exemplu, un producător de la Domnești, județul Ilfov, vinde roșiile românești la un preț foarte bun, de 5 lei/ kilogram, notează Gândul. Oamenii care stau în București, pot da o fugă până la marginea orașului, să cumpere roșii proaspete direct de la agricultor.
Acum fix o lună, un kilogram de roșii românești costa o „avere”. Chiar în Piața Veteranilor din cartierul Militari, București, un negustor avea pe tarabă aceste legume la un preț destul de mare pentru mulți pensionari: 25 de lei/kilogram. Bineînțeles, comerciantul nu era și producător și tocmai din acest motiv, totul era atât de scump. În luna aprilie a acestui an, vânzătorul spunea că vânduse și cu 45 de lei/ kilogram. Prețul mediu într-o piață din Capitală este, în prezent, 12 lei/kg.
Petre Daea, ministrul Agriculturii, îi asigura pe români, acum mai bine de o lună, că toate roșiile care ajung pe tarabele din piețe sunt verificate de Autoritatea Fitosanitară.
„În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele roșii au fost verificate de Autoritatea Fitosanitară, pentru că este obligatoriu (…) sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie”, spunea ministrul, în urmă cu o lună.